8 Μαρ 2010

Επιστολή της ΠΕΕΚΕΚ στο Υπουργείο Οικονομίας


Επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων Κλάδων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΕΕΚΕΚ) στο Υπουργείο Οικονομίας με σκοπό την άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους ώστε να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά ο κλάδος μας.
Διαβάστε την επιστολή εδώ...

Προς
Κα Λούκα Κατσέλη
Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Κύριε υφυπουργέ,
Το σωματείο μας, εκπροσωπεί πάνω από 3.500 μόνιμους εργαζόμενους στα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Γνωρίζετε καλύτερα απ΄ όλους, ότι το σύστημα της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας, συνολικά βρίσκεται πλέον σε τραγικό χρηματοοικονομικό αδιέξοδο λόγω των καταστροφικών –κατά τη γνώμη μας – καθυστερήσεων που υπάρχουν στις αποπληρωμές των ήδη ολοκληρωμένων έργων κατάρτισης παρελθόντων ετών, σε συνδυασμό με τη μη χρηματοδότηση τρεχόντων έργων και τη μη προώθηση της αξιολόγησης και ανάθεσης προκηρυγμένων έργων.
Σημαντική ευθύνη για αυτό, και ως προς τις αρμοδιότητες της ομαλής χρηματοδοτικής ροής των πόρων για τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έχει και το Υπουργείο σας.
Είναι για εμάς ακατανόητο, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης 2001-2007 (Γ΄ ΚΠΣ) παραμένουν απλήρωτα 24.800.000 ευρώ σε 200 περίπου ΚΕΚ, ενώ δεν έχουν καταβληθεί και οι προκαταβολές ύψους 71.000.000 ευρώ έργων που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως γλωσσικής κατάρτισης και πιστοποίησης ελληνομάθειας τύπου Β΄ σε παλιννοστούντες, μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ., καθώς και κατάρτισης ανέργων σε τεχνικά έργα με εγγυημένο διάστημα απασχόλησης σε τεχνικές εταιρείες.
Όλα αυτά έχουν οδυνηρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στα ΚΕΚ, όπου καθημερινά σημειώνονται απολύσεις και διαθεσιμότητες, μετατρέπονται μονομερώς οι συμβάσεις εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση, ενώ δεν καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές για πάνω από 8 μήνες.
Πλην των εργαζομένων στα ΚΕΚ, η κατάσταση αυτή πλήττει άμεσα και 12.000 ανέργους που έχουν παρακολουθήσει ή παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και απαιτούν –όπως είναι λογικό – τα εκπαιδευτικά τους επιδόματα. Το ίδιο συμβαίνει και για τους εκατοντάδες εκπαιδευτές που ζητούν την πληρωμή τους για εργασία που έχουν πραγματοποιήσει.

Και είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΚ, οι οποίοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλο αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αρχίζει και δείχνει την οργή του, όντας και εμείς ταυτόχρονα απλήρωτοι.
Είναι επίσης για μας, εντελώς αδιανόητο και το γεγονός ότι, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και με την ανεργία να ανέρχεται στο 20%, να παρατηρούνται τέτοιου είδους καθυστερήσεις στην καταβολή των εγκεκριμένων και απαιτούμενων χρημάτων, τα οποία –ιδίως όσα σχετίζονται με τρέχοντα και προγραμματισμένα έργα κατάρτισης -- συνδέονται άμεσα με την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τελικά την αναπτυξιακή προσπάθεια που είναι ζωτικής σημασίας.
Για εμάς, η κατάσταση είναι φανερό ότι έχει φθάσει στα μη περαιτέρω και τα σημεία της αντοχής μας εξαντλούνται.
Σας ζητούμε, να παρέμβετε άμεσα και να επιταχύνετε κάθε αναγκαία διαδικασία για την άμεση εκταμίευση και ταχεία καταβολή των πόρων που έχουν προβλεφθεί για τα έργα κατάρτισης και για την λύση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.
Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Παναγιώτης Κυριακούλιας
Πρόεδρος

Ζωή Αλμπάνη
Γενική Γραμματέας

Κοινοποίηση:
ΓΣΕΕ
Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος
ΕΛΣΕΚΕΚ

Πηγή Ανάρτησης:
http://www.pasee.gr/nea.html