7 Αυγ 2010

Κοινό Υπόμνημα Προέδρων Κλαδικών Συλλόγων Διπλωματούχων Μηχανικών, για τα Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας‏


Οι πρόεδροι των κλαδικών συλλόγων των Διπλωματούχων Μηχανικών λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά κείμενα με τις θέσεις ενός εκάστου φορέα για τα Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας περί απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων και το γεγονός ότι πάνω από τριάντα έτη δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία, θεωρούμε ότι το σύστημα απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων απαιτεί ριζική ανασύνταξη και θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις επιταγές και τις προκλήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας...

Όλοι εμείς οφείλουμε να συμβάλουμε προκειμένου να υπάρξει ένα αντικειμενικό σύστημα απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων, τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια ασφάλεια, η ασφάλεια των κατασκευών και ο υγιής ανταγωνισμός.

Θεωρούμε ότι η πρόταση για τα Π.Δ. που καταθέτει το Υπουργείο Παιδείας είναι ελλιπής αφού δεν είναι δυνατόν δομικά στοιχεία των Π.Δ. που αφορούν στη συγκρότηση του φορέα, στα επίπεδα και στα όρια τεχνικής ευθύνης να παραπέμπονται σε επόμενα Π.Δ., αποσπασματική και όχι συνολική όπως απαιτεί η βαρύτητα του θέματος.

Προσβλέποντας στο μέλλον κατανοούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ τα οποία άλλωστε τουλάχιστον σε ότι αφορά τις βασικές ειδικότητες τεχνολογικής εκπαίδευσης υπάρχουν ήδη και οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων έχουν και ρόλο και μερίδιο στην αγορά εργασίας. Είναι δεδομένο ότι σύντομα θα υπάρξουν απόφοιτοι Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ΙΕΚ, κλπ. οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα.

Πρέπει να ληφθεί δε υπόψη ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών (Αεροναυπηγοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Πληροφορικής κ.α.) οι οποίοι δεν έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα.


Διαβάστε περισσότερα εδώ