6 Σεπ 2010

Προετοιμαστείτε για τη μάχη των προσλήψεων του Σεπτεμβρίου


Ανακτήθηκε από kariera

Η εύρεση εργασίας είναι ακόμα πιο δύσκολη σήμερα, προετοιμαστείτε ανάλογα.
Αλέξανδρος Φουρλής

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, ο φετινός όμως ίσως είναι ο πιο δύσκολος τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του www.kariera.gr οι υποψήφιοι για κάθε θέση εργασίας που δημοσιεύεται έχουν αυξηθεί από 35 το Σεπτέμβριο του 2008 σε 160 τον Ιούλιο του 2010 και η πρόβλεψη για το Σεπτέμβριο του 2010 είναι σχεδόν 200 υποψήφιοι για κάθε θέση. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι είναι 5-6 φορές πιο δύσκολο να κλείσετε μια συνέντευξη ή να βρείτε δουλειά σε σχέση με 2 χρόνια πριν.

Μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στη αναζήτηση μιας θέσης εργασίας είναι:

1. Να επισκέπτεστε τα site με αγγελίες εργασίας καθημερινά, κάποια έχουν εργαλείο για να λαμβάνετε τις αγγελίες με email. Εισάγετε το email σας, το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει (πχ λογιστής) και την περιοχή σας για να λαμβάνετε κάθε ημέρα τις σχετικές αγγελίες. Επίσης εισάγετε το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων τους.

2. Αξιοποιήστε όλο το δίκτυο των επαφών σας, ανακοινώστε ότι ψάχνετε για δουλειά στους φίλους σας, στους συγγενείς, σε πρώην συναδέλφους. Αν έχετε σελίδα στο Facebook ή στο LinkedIn ενημερώστε τις επαφές και το status σας.

3. Αν έχετε πρόσφατα τελειώσει το πανεπιστήμιο επικοινωνήστε με το γραφείο διασύνδεσης ή καριέρας της σχολής σας. Μπορούν να σας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.

4. Όταν βρείτε μια δουλειά που πραγματικά σας ενδιαφέρει και έχετε τα απαιτούμενα προσόντα προσπαθήστε να μάθετε όσα μπορείτε για την εταιρία (πχ από το site της) και κυρίως αν γνωρίζετε κάποιον ή κάποια που έχει εργαστεί εκεί στο παρελθόν για να σας συστήσει.

5. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή σύμφωνα με όσα μάθατε, αν δεν γνωρίζετε πως επισκεφθείτε site που έχουν σχετικά παραδείγματα ή οδηγίες (πχ www.careerguide.gr ). Μην στέλνετε το ίδιο βιογραφικό σε εκατοντάδες αγγελίες, απλά χάνετε χρόνο και μειώνετε τις πιθανότητες σας.

6. Δείξτε το βιογραφικό σας σε τουλάχιστον ένα γνωστό ή φίλο επιχειρηματία ή στέλεχος που έχει κάνει προσλήψεις στο παρελθόν, ζητήστε τη γνώμη του.