11 Σεπ 2010

Έχεις προσωπική άποψη; Απορρίπτεσαι!


Στην ανάρτηση αυτή θα ασχοληθώ με ένα "προσωπικό" ζήτημα.
Πριν από ένα μήνα έστειλα στο περιοδικό "Εκπαίδευση Ενηλίκων" της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΕΕΕ) ένα κείμενό μου προς κρίση και ενδεχόμενη δημοσίευση, με τίτλο
"Οι ΤΠΕ στην εκπαίδευση: Θέσεις και Αντιθέσεις"
Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ, αλλά στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση

Η απάντηση του υπεύθυνου του περιοδικού ήταν η εξής:

"Αγαπητέ κύριε Σωτηρούδα,
Σας αποστέλλω την επιστολή αυτή με την ιδιότητα του επιμελητή των επιστημονικών άρθρων που υποβάλλονται για κρίση στο περιοδικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. Αρχικά λοιπόν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείξατε για το περιοδικό μας υποβάλλοντας το κείμενό σας με τίτλο: Οι ΤΠΕ στην εκπαίδευση: Θέσεις και Αντιθέσεις
Μελέτησα με προσοχή το κείμενό σας και αποφάσισα να μην το προωθήσω στους κριτές του περιοδικού για τους εξής λόγους:
1. Η θεματολογία του περιοδικού δεν σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση ενηλίκων και τις διαστάσεις της. Η κριτική που ασκείτε στο σύστημα και την επάρκεια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών δεν αρκεί από μόνη της για να χαρακτηριστεί το άρθρο σας ως συναφές με την θεματολογία του περιοδικού.
2. Το άρθρο δεν περιέχει εμπειρικά δεδομένα δηλαδή ευρήματα από ερευνητικό εγχείρημα. Μοιάζει κυρίως να έχετε διατυπώσει την προσωπική σας κριτική η οποία όμως δεν είναι θεμελιωμένη επαρκώς σε βιβλιογραφικά ή άλλα δεδομένα που να προκύπτουν από κάποια ερευνητική προσπάθεια.
3. Εντός του κειμένου σας δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά ενώ αντιθέτως εμφανίζονται βιβλιογραφικές πηγές στο τέλος του άρθρου σας. Αυτό όπως γνωρίζετε και από τις σπουδές σας δεν είναι αποδεκτό.
Θα περιμένουμε στο μέλλον κάποια άλλη περισσότερο ολοκληρωμένη και συναφή συνεισφορά σας.
Με φιλότητα
ονοματεπώνυμο"

Η απάντηση του υπευθύνου του περιοδικού δε με κάλυψε και ως εκ τούτου ανταπάντησα μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Το κείμενο αποτελεί προσωπική άποψη και όχι αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αναγκαιότητα για βιβλιογραφικές παραπομπές παρά μόνο για βιβλιογραφία στην οποία στηρίζεται η γενικότερη περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην εκπαίδευση.
2. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (Αρ. τεύχους 20) υπάρχει δημοσιευμένο άρθρο που ενώ περιέχει εκτεταμένη βιβλιογραφία ΔΕΝ ΠΕΡΙΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΗ στο σώμα του κειμένου. Γατί άραγε;
3. Η διαχείριση αλλαγών στην παιδεία που αφορά ενήλικους εκπαιδευτικούς δεν αποτελεί αντικείμενο του περιοδικού;

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω θέλω να θέσω ένα προβληματισμό μου αναφορικά με την έκφραση της προσωπικής άποψης.
Προφανώς, οι προσωπικές απόψεις θεωρούνται απορριπτέες και ιδιαίτερα όταν βάλλουν εναντίον των κατεστημένων απόψεων και νοοτροπιών.
Το γεγονός ότι το περιοδικό της ΕΕΕΕ είναι επιστημονικό και φιλοξενεί μόνο επιστημονικές εργασίες δεν αποτελεί δικαιολογία δεδομένου του παραδείγματος που ανέφερα προηγουμένως.
Επιπλέον, εάν αυτός ήταν ο λόγος απόρριψης του άρθρου, τότε η απάντηση του υπευθύνου θα έπρεπε να το αναφέρει ρητά και δε θα έπρεπε να τεθεί ζήτημα σχολιασμού του περιεχομένου.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από τις πολλές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όταν εκθέτουμε την προσωπική μας άποψη και ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή η άποψη δε συμβαδίζει με την κρατούσα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

10 Σεπ 2010

Οι ΤΠΕ στην εκπαίδευση: Θέσεις και Αντιθέσεις


Κείμενο του διαχειριστή του blog

Περίληψη
Στόχος του άρθρου είναι να καταδείξει ότι η υιοθέτηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία πάσχει από συνολική θεώρηση και προγραμματισμό, ενώ παράλληλα ακολουθεί την πρακτική που έχει εφαρμοσθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με συγκεκριμένα παραδείγματα καταδεικνύεται ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσει στο σημείο να υιοθετήσει αποτελεσματικά τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πρακτική.
Abstract
The aim of this article is to demonstrate that the adoption of ICT in the educational process suffers from an overall vision and planning, while following the practice that has been applied to all educational changes in recent years in both primary and secondary education...

Specific examples showing that the Greek educational system has to overcome many difficulties until of an effective use of ICT in educational practice.
H συζήτηση που γίνεται για την εφαρμογή των ΤΠΕ στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, μοιάζει να είναι περισσότερο προφάσεις εν αμαρτίες, παρά ουσιαστική και κυρίως αποτελεσματική. Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης με την υιοθέτηση (και) νέων ψηφιακών μεθόδων διδασκαλίας είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί κοινή πρακτική όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων παγκοσμίως. Μία ανασκόπηση στη δομή των προγραμμάτων σπουδών αλλά και στις μεθόδους διδασκαλίας που εφαρμόζονται στις αναπτυγμένες χώρες, είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο, ότι η εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση αποτελεί προϊόν μακροχρόνιου σχεδιασμού και καλά μελετημένων σταδιακών βημάτων.
Στην Ελλάδα οι όποιες προσπάθειες, μοιάζουν να είναι σπασμωδικές και μεμονωμένες. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετά βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, άλλα μεγάλα και καινοτόμα και άλλα δειλά και φοβισμένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η είσοδος των ΤΠΕ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάσχει από κεντρικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένη οπτική θεώρηση.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΤΠΕ, η εγκατάσταση εργαστηρίων πληροφορικής σε όλα τα γενικά λύκεια με σύνδεση στο διαδίκτυο, η παροχή φορητών υπολογιστών (net books) στους μαθητές της Α’ γυμνασίου, το πρόγραμμα επιμόρφωσης των γονιών των μαθητών του γυμνασίου (goneis.gr) στις ΤΠΕ, τα λογισμικά διαχείρισης που χρησιμοποιούν τα σχολεία και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης (π.χ. epafos, e-data center, e-school κλπ), τα προγράμματα επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου δημόσιας Διοίκησης στις ΤΠΕ που απευθύνονται και σε εκπαιδευτικούς είναι ορισμένα από τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των ΤΠΕ στη σχολική πρακτική.
Επιπρόσθετα, η παροχή 10 φορητών υπολογιστών σε 1.200 ολοήμερα δημοτικά, η μελλοντική χρήση διαδραστικού πίνακα στα γυμνάσια και λύκεια από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας και δια βίου μάθησης για το ηλεκτρονικό σχολείο, καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζει να αποτελεί μια δυναμική διαδικασία.
Στον αντίποδα όλων αυτών όμως θα μπορούσαμε να σημειώσουμε κατ΄ απόλυτη αντιστοιχία ότι η πρώτη φάση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΤΠΕ ολοκληρώθηκε πριν από χρόνια ενώ η δεύτερη φάση που αφορά στην επιμόρφωση ανά ειδικότητα μόλις που ξεκίνησε. Η χρονική απόσταση που μεσολάβησε μεταξύ των δύο φάσεων, κατέστησε τη γνώση που απόκτησε η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανεφάρμοστη.
Τα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής είναι πλέον απαρχαιωμένα, χωρίς συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης, με λογισμικό που έχει πλέον αποσυρθεί και στην ουσία ανενεργά καθόσον η πληροφορική διδάσκεται μία (1) μόνο ώρα την εβδομάδα στις τρεις τάξεις του γυμνασίου και δύο (2) ώρες την εβδομάδα ως μάθημα επιλογής(!) στο γενικό λύκειο. Οι φορητοί υπολογιστές που δόθηκαν στους μαθητές της Α΄ γυμνασίου και η επιμόρφωση των γονιών τους στις ΤΠΕ έγινε χωρίς προηγούμενη αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος τόσο αναφορικά με τις ώρες διδασκαλίας της πληροφορικής όσο και με το περιεχόμενο των μαθημάτων προκειμένου η χρήση των υπολογιστών να καταστεί αποτελεσματικά και κυρίως χρήσιμη για μαθητές και γονείς. Τα λογισμικά που χρησιμοποιούν σχολεία και διευθύνσεις εκπαίδευσης είναι γεγονός πως διευκολύνουν τη διαχείριση, μολονότι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η περίπτωση του λογισμικού e-data center για τη μηχανογραφική καταχώρηση των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών, καθώς η εφαρμογή του παρουσίασε τεράστιες δυσλειτουργίες τη χρονιά εφαρμογής του (2008-2009) που ξεπεράστηκαν χάρη στην υπερπροσπάθεια των εκπαιδευτικών που κλήθηκαν να το εφαρμόσουν. Τα προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης είναι πολύ δύσκολο να τα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να απουσιάσουν για μία εβδομάδα από το σχολείο τους, ενώ η παρακολούθησή τους πέραν του ωραρίου εργασίας είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των ωρών που ημερήσιας παρακολούθησης που απαιτούν (7 ώρες κάθε μέρα για μία εβδομάδα). Η παροχή φορητών υπολογιστών στα δημοτικά και η αναμενόμενη χρήση τους από τους δασκάλους προσκρούει στην έλλειψη επιμόρφωσης ή στην καλύτερη περίπτωση στην απαξίωση της γνώσης των δασκάλων που καλούνται να χρησιμοποιήσουν κάτι που τους είναι άγνωστο ή κάτι για το οποίο η επιμόρφωση που έλαβαν ήταν πριν από αρκετά χρόνια. Η χρήση διαδραστικού πίνακα σε σχολεία που αντιμετωπίζουν αδιανόητα για πολλούς προβλήματα (π.χ. έλλειψη κουρτινών, μπριζών κ.α.) και τα οποία στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλα και επικίνδυνα κτήρια που δεν πληρούν καμία απολύτως προδιαγραφή εκπαιδευτικού χώρου, φαντάζει περισσότερο πολυτέλεια παρά αδήριτη ανάγκη.
Διαπιστώνουμε επομένως εύκολα, ότι οι όποιες προσπάθειες εφαρμογής των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία είτε πρόκειται για μεγάλα και καινοτόμα βήματα, είτε για μικρότερης έκτασης παρεμβάσεις έγιναν χωρίς συνολική θεώρηση και σχεδιασμό. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών ήταν αδιαμφισβήτητα θετικά. Ωστόσο θα μπορούσαν να ήταν ακόμα περισσότερο ευεργετικά για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας εφόσον θα αποτελούσαν προϊόν μακροχρόνιου και συνολικού σχεδιασμού από ειδικούς του χώρου προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικά και όχι κατ΄ ευφημισμό ηλεκτρονικό σχολείο.
Προσπερνώντας τις όποιες θέσεις και αντιθέσεις αναφορικά με την χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιδιαίτερα επιφυλακτική (στην καλύτερη περίπτωση) στάση που τηρούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών και των δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αντίστοιχα) απέναντι σε κάθε καινούρια προσπάθεια για ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη εκπαιδευτική διαδικασία. Η επιφυλακτικότητα των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών δεν αφορά μόνο στις νέες τεχνολογίες αλλά γενικότερα σε κάθε αλλαγή που προωθείται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και αυτό δεν είναι κάτι ανεξήγητο και απρόσμενο.
Οι αλλαγές που προωθούνται κάθε φορά στην παιδεία, επομένως και όλες όσες αφορούν και στη χρήση των ΤΠΕ, σπανίως αποτελούν προϊόν συμμετοχής των άμεσα ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών. Οι όποιοι δημόσιοι διάλογοι και διαβουλεύσεις εξαντλούνται σε ζητήματα τυπικά και ουδόλως ουσιαστικά, καθώς το περιεχόμενο των εκάστοτε εκπαιδευτικών παρεμβάσεων είναι τις περισσότερες φορές προαποφασισμένο και μη διαπραγματεύσιμο. Επιπλέον, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών περιορίζεται στη συμμετοχή των συνδικαλιστών εκπροσώπων τους που μπορούν ως ένα πολύ περιορισμένο βαθμό μόνο, να εκφράσουν τους πραγματικούς προβληματισμούς των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές.
Είναι προδήλως φανερό, ότι εφαρμογή αλλαγών στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων, είναι τις περισσότερες φορές καταδικασμένες σε αποτυχία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και γνωστά. Οι ανά τετραετία περίπου αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (π.χ. βάση εισαγωγής του 10) και την τεχνική εκπαίδευση (π.χ. ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ), αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Επομένως, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί η υιοθέτηση της χρήσης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και ο τρόπος διαχείρισης των αλλαγών από την πλευρά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας, έχουν ως αποτέλεσμα η χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση να μοιάζει περισσότερο ως ένας τρόπος απορρόφησης κοινωνικών κονδυλίων και «ένα αναγκαίο κακό» παρά ένα μέσο ικανοποίησης πραγματικών και αδιαμφισβήτητων αναγκών.








ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γκόβαρης, Χ., Ρουσσάκης, Ι. (2008). Πολικές στην Εκπαίδευση. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Everard, K B. & Morris, G. (1999). Αποτελεσματική Εκπαιδευτική Διοίκηση. Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Καραλής, Θ. (2005). Σχεδιασμός, Διοίκηση, Αξιολόγηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Τόμος Β: Σχεδιασμός Προγραμμάτων. Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Κατσαρού, Ε., Δεδούλη, Μ. (2008). Επιμόρφωση και Αξιολόγηση στο χώρο της Εκπαίδευσης. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Χασάπης, Δ. (2005). Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εφαρμογή και Αξιολόγηση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μεθοδολογικές Αρχές και Κριτήρια Ποιότητας. Αθήνα: Μεταίχμιο

Πηγές στο Διαδίκτυο
Ιστοσελίδα Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης: http://www.minedu.gov.gr/

Ιστοσελίδα Εταιρείας Εκπαιδευτικών Εφαρμογών Εpafos: http://www.epafos.gr
Ιστοσελίδα Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης Γονέων στους Υπολογιστές: http://www.goneis-gr.info/

Ιστοσελίδα ανοικτής διακυβέρνησης: http://www.opengov.gr/home/
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

∆ιδασκαλία- πρόγραμμα σπουδών των νέων διδακτικών αντικειμένων που θα εισαχθούν στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία

Από φίλη αναγνώστρια:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΔ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΑΕΠ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Νέος Κύκλος Σπουδών (E-learning κεκ του Εκπα)‏


Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θέλοντας να συμβάλει ενεργά στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, διαθέτει το νέο κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων:

* Εκπαιδευτική Ψυχολογία
* Business Administration
* Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
* Project Management and Risk
* Περιβαλλοντική Διοίκηση
* Μηχανογραφημένη Λογιστική και Ε.Γ.Λ.Σ.
* Life Coaching
* Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
* Marketing και Πωλήσεις Υπηρεσιών
* Δημόσιες Σχέσεις και Διοίκηση
* Διοίκηση Προσωπικού και Κρίση
* Top Management Assistant
* Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
* Η Ελληνική Οικονομία: Προκλήσεις ...

Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και το περιεχόμενό τους έχει προσαρμοστεί, ώστε να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες ενός σύγχρονου και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κόσμου. Εξάλλου, ο βασικός μαθησιακός στόχος των παρεχόμενων προγραμμάτων είναι η απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η ικανότητα εφαρμογής τους στις σημερινές απαιτήσεις που προστάζει η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Παράλληλα, το e-learning του ΚΕΚ του ΕΚΠΑ αποτελεί τη μοναδική υπηρεσία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα που διαθέτει Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO9001:2008, με το οποίο διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συμμετέχοντες των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός των εν λόγω Προγραμμάτων έγκειται στην «αυτονομία» που παρέχουν, υπό την έννοια ότι οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα μελέτης, ανεξαρτήτως περιοριστικών παραγόντων, όπως η υποχρέωση της φυσικής τους παρουσίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται στη διάθεσή τους επί 24ώρου βάσεως και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό οποτεδήποτε και από οπουδήποτε βρίσκονται, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται μέσω διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθότι οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δεν επιτρέπουν πολλές φορές στους εργαζόμενους να εξειδικεύσουν ή να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τρέχοντα κύκλο σπουδών και το σύνολο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που διατίθενται σε αυτόν, καθώς και για την υποβολής της αίτησης συμμετοχής, επισκεφτείτε το site http://elearn.elke.uoa.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας
E-mail: elearn-secretariat@elke.uoa.gr
Τηλ.: 210–3689354, 210–3689381
Fax: 210–3689352
Request Information

Πηγή
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

9 Σεπ 2010

Το... πολλαπλό μας είδωλο στο Διαδίκτυο


Από τη Sherry Turckle

Το όνειρο της μη ορατότητας έρχεται να ικανοποιήσει το άυλο σύμπαν του Διαδικτύου καταργώντας διαφορές κοινωνικές, εθνικές, ακόμη και εκείνες των διαφορετικών φύλων, προκαλώντας όμως τέτοιους κραδασμούς στις προσωπικότητες εκείνων που ταυτίζονται με τον άυλο διαδικτυακό εαυτό τους, ώστε το κυριότερο πρόβλημα της γενιάς των κομπιούτερ να είναι η διάλυση της ταυτότητας και η αδυναμία συγκρότησης ενός εαυτού, όπως αποκαλύπτει η συγκλονιστική έρευνα της Sherry Τurkle

Aραγε το Διαδίκτυο είναι μια νέα πρόταση πολιτισμού που παίζει επικίνδυνα με τις αξίες του παλιού, με αδιάσειστα κάθε φορά επιχειρήματα, προτείνοντας τις δικές του με τα ίδια ακριβώς; Ποιος θα είναι αυτός ο καινούργιος άνθρωπος που θα μπορεί να είναι ταυτοχρόνως απολύτως ορατός σαν σύνολο πληροφοριών μέσα στο Διαδίκτυο και ταυτοχρόνως αόρατος, καθώς θα μπορεί αλλάζοντας τις πληροφορίες και το ηλεκτρονικό περιβάλλον να συγκροτεί κάθε φορά διαφορετική προσωπικότητα; Ποια θα είναι αυτή η μελλοντική κοινωνία των νέων τεχνολογιών όπου δεν θα μπορούν να ισχύουν οι ...

κανόνες της σημερινής; Ήδη η αίσθηση για τις ανατροπές και τις αναφλέξεις που μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία του Διαδικτύου σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο είναι ιλιγγιώδης. Έχουμε περάσει στην εποχή ενός κόσμου υπερεκτεθειμένου χωρίς «ζώνες σκιάς», στην εποχή της οικουμενικής ηδονοβλεπτικότητας, στην εποχή όπου καταργείται ο χρόνος και ο χώρος, διαμορφώνοντας κοινότητες τηλε-παρόντων, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει σε όσες θέλει και σε κάθε μία με διαφορετική ταυτότητα, όπου κανένας νόμος δεν μπορεί να ισχύσει εκτός ίσως από τους ηθικούς, οι οποίοι ωστόσο είναι αποτέλεσμα κάθε φορά των συνθηκών ενός πολιτισμού. Και αν για τον άνθρωπο της τηλεόρασης οι εικονικές πραγματικότητες προκάλεσαν σύγχυση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, για τον άνθρωπο του Διαδικτύου αυτές μετατρέπονται σε μέρος της πραγματικότητάς του, στοιχεία με τα οποία θα συγκροτήσει την ταυτότητά του με άπειρες εκδοχές και τις κοινωνίες του, το ίδιο άπειρες ενδεχομένως και αυτές.

Ποιες θα είναι οι κοινωνίες του μέλλοντος, virtual ή πραγματικές ή μήπως τα δύο αυτά πλέον θα συναιρεθούν οριστικώς σε ένα αδιαίρετο σύνολο, μέσα στο οποίο θα μπορεί να πηγαινοέρχεται ο κυβερνο-άνθρωπος με απόλυτη ελευθερία, όπως εκείνη που μόνον οι πρωτόπλαστοι γεύθηκαν στον Παράδεισο; Και γιατί όχι. Το εικονικό σώμα εμφανίζεται ως ένα σώμα με άπειρες δυνατότητες, μπορούμε να πειραματιζόμαστε εγγράφοντας σε αυτό ό,τι χαρακτήρα φανταζόμαστε, κάθε φορά διαφορετικό, να το καταργούμε και να το επαναεφευρίσκουμε και μαζί τον εαυτό που επιθυμούμε. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει μια «ζωή στην οθόνη» ή ένα είδος «ζωής» και επομένως ένα ολότελα νέο είδος «κοινωνίας» των ανθρώπων όπως περιγράφει με γλαφυρά παραδείγματα στο βιβλίο της η Sherry Τurkle, καθηγήτρια της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας στο ΜΙΤ, επικεντρώνοντας την προσοχή της στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά συγκροτούν την προσωπικότητά τους, οι ενήλικοι εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους και εντέλει χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να κατασκευάζουν νέες εικονικές κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ως μέλη τους, κάθε φορά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο αυτού του νέου κόσμου είναι ότι ανατρέπει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την έννοια του «ζωντανού», του «ανθρώπινου», άρα και της ξεχωριστής του αξίας και κατ' επέκτασιν των θεσμών που την προστατεύουν και την τιμούν.

Ζωή θεμελιωμένη στον ηλεκτρονικό κόσμο

Όταν, στα 1920, ο Ζαν Πιαζέ μελέτησε την τάξη με την οποία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη ζωή, τα πράγματα ήταν σαφή: κατ' αρχήν τα πολύ μικρά πίστευαν ότι η «ζωή» έχει σχέση με την κίνηση, π.χ. μπορεί να είναι ζωντανό το σύννεφο, τα αυτοκίνητα, τα ζώα κ.λπ. Αργότερα, μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να συνδυάζουν τη ζωή με την αναπνοή, το φαγητό, τις φυσικές λειτουργίες κ.λπ. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 για τις ΗΠΑ, λέει η Τurkle, τα παιδιά μεγαλώνοντας με κομπιούτερ αποκτούν διαφορετική αίσθηση του τι είναι «ζωντανό». Τα κομπιούτερ έχουν ανθρώπινες ιδιότητες, μοιάζουν να «σκέφτονται», να απαντούν σε ερωτήσεις. Τα όρια μεταξύ του ζωντανού και του «σαν ζωντανό» γίνονται ασαφή. Αλλά η διαδικασία μύησης σε αυτόν τον πολιτισμό, όπου το βιολογικό σώμα δεν έχει όρια, όπου η μηχανή μπορεί να αποτελέσει συνέχειά του και εξάρτημα της ύπαρξής του, έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν από τις εποχές της τηλεόρασης.

Η κουλτούρα του εύπλαστου και η αρετή της αλλαγής

Την αποδέσμευση από την τυραννία του «πραγματικού» πρώτη την πρόσφερε η τηλεόραση με την ηλεκτρονική της ευελιξία. Η πρώτη «κατασκευή» ηλεκτρονικού ήρωα που να μοιάζει «ανθρώπινος» έγινε στα 1986. Ήταν η δημιουργία του Μαξ Χέντρουμ (Μax Ηeadroom), μιας κωμικής περσόνα με ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά, που υποτίθεται ότι διακωμωδούσε την «πραγματικότητα» της τηλεόρασης. Τον Μαξ Χέντρουμ τον ακολούθησαν ήρωες κινουμένων σχεδίων, «πλάσματα» σαν τους Τρανσφόρμερς. Μηχανές που μοιάζουν να έχουν «ψυχή» και που αλλάζουν μορφή διαρκώς, εύπλαστες κατασκευές που αρνούνται τους κανόνες της ύλης αλλά και της ζωής. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και ο Ρόμποκοπ, ένα υβρίδιο ανθρώπου και μηχανής, ανθρωπόμορφο, αλλά με ιδιότητες πέραν της ανθρώπινης φύσης. Παρόμοιο είδος ανθρώπου - μηχανής και ο Εξολοθρευτής.

Πρόκειται για τους ήρωες που προωθούν την νέα κουλτούρα του μέλλοντος, την κουλτούρα του εύπλαστου, της flexibility, της αλλαγής, του μη προσδιορισμένου. Η μεγάλη αρετή του μέλλοντος θα είναι η αλλαγή και η προσαρμοστικότητα, ενώ το νέο είδος ανθρώπου θα είναι δυνητικά διαρκώς μεταμορφώσιμο, χάρη στην τεχνολογία η οποία θα αποτελεί την αδιαχώριστη πλέον συνέχεια του βιολογικού του σώματος.

Έννοια του δημόσιου

Καθώς αναδεικνύεται ως συστατικό της έννοιας του πολίτη του μέλλοντος η πρόσβασή του (access) στο Ιnternet, είναι προφανές ότι αναλόγως διαμορφώνεται και η έννοια της «κοινότητας», άρα και η έννοια του δημόσιου. Για την νεαρή Αμερικανίδα που αναφέρει ο Πολ Βιριλιό στο βιβλίο του «Πληροφορική βόμβα», η οποία έβαλε κάμερες παντού στο σπίτι της επειδή φοβόταν τα φαντάσματα και τις συνέδεσε με το Διαδίκτυο ώστε να αισθάνεται την ασφάλεια ότι όλοι την παρακολουθούν, η ταύτιση του ιδιωτικού με το δημόσιο είναι η αίσθηση της ασφάλειας. Νιώθει «δυνατή» όταν παρακολουθείται διαρκώς από «συμπολίτες» της στο Διαδίκτυο. Υιοθετώντας τις θέσεις του Μισέλ Φουκώ, η Τurkle υποστηρίζει πως η ισχύς ενός προσώπου στη μοντέρνα κοινωνία δεν έχει σχέση ούτε με τη φυσική του δύναμη, ούτε με τη συμμετοχή του σε μια ομάδα ελίτ, αλλά με τον τρόπο που ως άτομο μαθαίνει την τέχνη της αυτοπαρακολούθησης και κατ' επέκταση της παρακολούθησης (Μεγάλος Αδελφός). Επομένως δεν μπορεί παρά να περάσουμε σε εποχές όπου εξ ορισμού χάνονται αξίες του πολιτισμού, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο στη συγκρότηση αυτού του κόσμου της ανοιχτής αγοράς πληροφοριών, καθώς γίνεται αποδεκτή πραγματικότητα ό,τι αποτελούσε αντικείμενο σκληρής κριτικής της δημοκρατικής κουλτούρας μέχρι σήμερα, όπως η διαμόρφωση των κοινωνιών ελέγχου.

Οι άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν οι βάσεις δεδομένων για να κατασκευάζουμε την «πραγματικότητα» που μας βολεύει πιστεύοντάς την για αληθινή, δεν αφορούν το όνειρο της δημοκρατικής ουτοπίας, όσο τον εφιάλτη ότι οι νόμοι της τεχνολογίας είναι αυτοί που εν τέλει κυριαρχούν σε αυτήν την υβριδική κοινωνία ανθρώπων - κομπιούτερ.
Εκπαιδευτήκαμε για να... χρησιμοποιηθούμε

Για την Sherry Τurkle δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανθρώπινο γένος προετοιμάστηκε γι' αυτόν τον κόσμο όπου θα συγχέεται η εικονική πραγματικότητα με την ίδια τη ζωή, ήδη από τις εποχές της τηλεόρασης. Εκπαιδευτήκαμε, λέει, στις εικονικές πραγματικότητες, θυμίζοντας τον Ζαν Μποντριγιάρ που ανέλυσε τις κοινωνίες της προσομοίωσης, οι οποίες αντικαθιστούν τις πραγματικές. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του κεντρικού δρόμου μιας πόλης, όπου υπήρχαν μαγαζιά από εμπορικά κέντρα, μετέτρεψε τα ψώνια από κοινωνική διαδικασία σε απλώς καταναλωτική. Αυτό ήταν κιόλας ένα σκαλοπάτι για τα εμπορικά κέντρα του Διαδικτύου και για την αποθέωση της κατανάλωσης ως δήθεν κοινωνικής εκδήλωσης.

Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αν αυτό είναι εφιάλτης ή όνειρο και τουλάχιστον προς το παρόν η τεχνολογία αποτελεί το μαγικό σύμπαν της ευκολίας και της ψυχαγωγίας. Ουδείς ξεχνάει ωστόσο ότι η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου και το πνεύμα της συνεργατικότητας, της κοινότητας των χρηστών που αναπτύσσεται διευκολύνει τον πολύ πραγματικό κόσμο του εμπορίου και του οικονομικού κέρδους. Aλλωστε το μέλλον που οραματίζονται οι γκουρού του Διαδικτύου από τον Μπιλ Γκέιτζ ώς τους δικούς μας Νίκολας Νεγροπόντη («Ψηφιακός κόσμος» εκδ. Καστανιώτη) και Μιχάλη Δερτούζο («Τι μέλλει γενέσθαι», εκδ. Λιβάνη) και η περί το περιοδικό «Wired» ομάδα του ΜΙΤ, θα είναι ο παράδεισος του καταναλωτή. Η κατανάλωση μάλιστα μέσω του κυβερνοχώρου θεωρείται πράξη επαναστατική, καθώς καταργεί τα σύνορα, τα τελωνεία, τις δεσμεύσεις, ηθικές, πολιτισμικές, εθνικές. ʼλλωστε το «κράτος - έθνος θα εξαερωθεί σαν μπάλα ναφθαλίνης» σύμφωνα με τον Νίκολας Νεγροπόντη. Για τον εκδότη του «Wired» μπορεί η επανάσταση αυτή, όπως και κάθε επανάσταση στην ιστορία του ανθρώπου, να είναι ενδεχομένως επώδυνη και τα αποτελέσματά της μπορεί να μην είναι οπωσδήποτε ευχάριστα, πάντως θα είναι ειρηνική. Προς το παρόν ωστόσο η αυξανόμενη βία των παιδιών και των εφήβων, που σκορπίζει τον θάνατο στα αμερικανικά γυμνάσια, δεν επιβεβαιώνει τις προφητείες για έναν κόσμο που θα ξημερώνει αδελφωμένος μπροστά στις οθόνες, που θα τις χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί, για να πραγματοποιεί τα όνειρα της ανθρωπότητας και όχι τους εφιάλτες.

ΤΑ ΝΕΑ , 25-08-2001 Σελ.: R34
Κωδικός άρθρου: A17124R341

Πηγή:
http://www.netschoolbook.gr/webidentity.html
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Can E-learning break the Digital Divide?


Αρθρο του Jozef Hvorecký (Vysoká škola manažmentu
Panónska cesta 17, 851 04 Bratislava) στο European Journal of Open, Distance and E-Learning

Abstracts
English Abstract

E-learning is now quickly expanding. One of the claims of its proponents is very popular – e-Learning will provide much better education for people from developing countries. The author teaches online courses for the KIT program of the University of Liverpool. Students from all continents participate in its virtual classes. Despite the large variety of countries and the students’ good study results, the author becomes more and more convinced that the Digital Divide is widening. Using statistical data and financial reasoning, the paper tries to explain why it is so and why it will likely remain unchanged for coming years...

Slovakian Abstract

Záujem o e-learning v súcasnosti rýchlo rastie. V jednom z populárnych hesiel jeho propagátori tvrdia, že e-learning umožní zdokonalit vzdelávanie v rozvojových krajinách. Autor vyucuje online kurzy pre magisterský program KIT Liverpoolskej univerzity. V jeho virtuálnych triedach pôsobia študenti zo všetkých kontinentov. Napriek rozmanitosti krajín a výborným výsledkom študentov, autor je coraz viac presvedcený, že Digitálna Bariéra sa neustále rozširuje a že tento stav sa ešte dlho nezmení. V clánku svoj názor odôvodnuje štatistickými údajmi získanými z podkladov pre prácu vo virtuálnych triedach a financnou analýzou nákladov na ich prevádzku.
Keywords:

e-learning opportunities, e-learning drawbacks, economy aspects of e-learning, Digital Divide.
1 Can e-Learning Break the Digital Divide?

One of big expectations tied to e-learning speaks about its ability to introduce equal education to everyone. Authors of this claim assert that the possibility of e-courses to reach any corner of our planet will lead to the opportunity of delivering same high-quality education everywhere. The biggest optimists have a vision of top-ranking universities acting over the Internet using ready-made courses for huge amounts of students in Third-World countries. In accordance to well-known practices of e-learning the students would study on their own pace by self-learning. Despite the author’s conviction that that e-learning has this potential, it is not difficult to express several counterarguments against such overoptimistic conclusions.

1. Language barrier: The World’s population speaks several thousand different languages. Teaching and learning at the K-12 level can hardly be performed in any other language but in the children’s native one. They must reflect social and cultural specifics so it can hardly cover more than the particular region. Consequently, the most of materials has to be produced locally. Such geographical limitations minimize chances for applications of e-learning. On the other hand, in most of these countries, the lingua franca of high-schools is the language of their former colonial power. This simplifies using an international program at the university level.


2. Absence of prerequisites: At all education levels in countries behind the Digital Divide, the total absence of qualified teachers is much bigger problem than the distance from them. There are not enough human resources for preparing appropriate courses in any form – regardless whether on-ground or on-line. For that reasons, many students lack “standard volume of knowledge” requested for university enrolment and might struggle with problems during their study.


3. Technology hurdles: Still, some teaching materials can be exploited as they do not require any knowledge of the foreign language or can be understood using limited language abilities. Then another question arises: Is if there is technology capable of presenting them in a relevant form and quality? Broadband connection, high-resolution screens, and other course producers’ expectations are often difficult to achieve in many countries. Slovakia for example belongs to OECD – the commonwealth of thirty World’s most developed nations. Yet, a few days ago, I have watched a physician working with a 386 machine in one of the biggest Bratislava hospitals. What can one expect in remote cities of less developed countries?


4. Difficulties with translation: Evidently, performing the entire K-12 educational process in a foreign language is almost impossible. Very few courses do not intensive textual support. The last choice is translation of the courses. The fact, that the schools behind the Digital Divide cannot use the most progressive technology, has one advantage – authors of older teaching materials will not expect high royalties. But,… Who will finance the translation? Who will make it? Is the local market big enough to reach the break-even point?

Thus, one can only expect wider applications of e-learning at the higher educational levels when the taught material is general enough and student’s foreign language skills are adequate. At the same time, high schools and universities in all countries are better equipped by powerful technology. Seemingly, there is a much higher chance to overcome the above obstacles. In this paper we demonstrate another reason why delivering successful and well-designed courses is unlikely even in this cases. Crossing the Digital Divide is equal to crossing an economic barrier.
2 A Working Example

The author teaches three courses (Computer Structures, E-Commerce, and Databases) in the virtual classes of the University of Liverpool. A typical class is spread from Australia to Canada; the courses take eight weeks each. To complete their study, the students must complete nine different courses from a choice of fifteen.

In many ways, the organization of virtual classes resembles that of “ground” ones. A group of learners studies and works on a set of problems under a teacher’s supervision. There are required readings, due dates for solutions, etc. On the other hand, the students and their teacher might never meet each other as they all use the Internet for their communication. Salmon (2000) describes the method of teaching in detail. Its most important specifics are:

* The principle method of education is self-learning. The students are given textbooks and other study materials in advance, but they are supposed to read them and learn by themselves.


* The class progress is coordinated. The course is split into blocks (of a few chapters) which must be completed within a given period. Students should offer their help to others. Their support is valued and graded.


* Intensive communication is recommended and facilitated. To intensify critical thinking and in-depth learning, the course design should facilitate assimilation of the theory through clarifying concepts and their application. A typical method uses “discussion questions”. Selected themes from the given block must be discussed by all learners. Everyone is asked to post his/her initial standpoint. Students are encouraged to express their views and criticism to their classmates’ postings. Their evaluation expresses the quality of their original postings, the ability to explain errors or to add supportive arguments to other postings as well as the overall contribution to discussion.


* The teacher’s role has changed. The centre of gravity has moved from the passive acceptance of “well-cooked” teacher’s knowledge to active “self-cooked” inputs. As a result, the teachers do not need to intervene in every simple trouble. Finding discrepancies and misunderstandings is the role of the class. The instructors rather check and control a smooth run of the process and act only when it takes an apparently wrong direction as the absence of important notions, misconceptions leading to ignorance, misunderstanding or quarrels among students. For that reason they are often characterized as “moderators” or “facilitators”.

Each institution sets up its own regulations to the above general principles. In our case, the discussions are done offline; the students must participate in them at least four times a week. They are requested to submit 2 original postings (each in a separate platform known as “discussion thread”) and to give at least one review to their classmates’ postings in each thread. The discussions are deliberately offline as this offers longer time to think over the answers. Due to that, the discussions are calm, in-depth and friendly. Often, the students demonstrate principles using their own experience and compare them with the theory.

In the practically-oriented part of the course, the students develop their individual term-long projects. Each week is devoted to a section. For example, in E-Commerce the sections cover the e-product selection, its marketing, reliability and security of payments, etc.) Students post their project drafts in a specific thread and are reviewed inside their PEG (Partner Evaluation Group). This portion of peers’ grades strongly depends on help, support and involvement into their classmates’ projects.

The biggest advantage of the course is enormous involvement of students into their learning. As there are always students with long experience and high skills, the study is very practically oriented. Another flavor is added by the international audience that collaborates on everyone’s better results. The decreased load on the teachers (due to peer-to-peer approach) is an indirect benefit of the method.

On the other hand, such courses are not appropriate to everyone. The students must be self-disciplined, self-motivated and at least partially qualified in the field – simply “mature” in the deep sense of the word. Otherwise they fail as they are not capable of fulfilling all the above requirements in addition to their job and family duties. For these reasons many universities require 21 years as a minimum enrolment age.

Another constraint is the long preparation of the study program as a complete redesign of a traditional teaching and learning materials must precede first courses. There is also risk of cheating (e.g. using a specialist acting on behalf of the student). For that reasons some university expect the students to personally participate in final and/or closing exams. To allow efficient and effective instruction, the classes contain at most twenty students. All these factors make the program expensive – the total tuition of the University of Liverpool MSC program is about 20 000 euros.
3 Loosing Optimism

After two years of teaching in virtual classes, the author decided to make its statistical evaluation. In 7 courses, 109 students from 18 countries participated. The biggest number comes from the United Kingdom. Nevertheless, more than one half of them live in other countries – see Table 1. This is a good sign as it shown the high potential of e-learning. At the same time, there are only four developing countries (China, Iran, Jamaica and Tanzania), each represented by one student. Crossing the Digital Divide is evidently difficult.

The picture substantially changes when the data show the students’ nationalities – see Table 2. The number of citizens of practically all developed countries declines. 22 students come from developing countries – starting with 8 Indians! This not only demonstrates the existence of brain drain (as all of them live abroad) but indicates that they are not getting opportunities to attend a similar study at home. Financial reasons are likely the most important. From my personal correspondence with them the author can confirm that poor Internet access hinder them from a more intensive participation during their visits at home.

Country Students
UK 50
Canada 15
Netherlands 11
USA 9
Germany 7
UAE 3
France 2
Singapore 2
Australia 1
China 1
Cyprus 1
Hong Kong 1
Iran 1
Ireland 1
Italy 1
Jamaica 1
Malta 1
Tanzania 1

Table 1: Countries of residence

Country Students
UK 47
Canada 13
Netherlands 12
India 8
Germany 6
USA 5
South Africa 4
Lebanon 2
Australia 1
China 1
Cyprus 1
Hong Kong 1
Iran 1
Ireland 1
Jamaica 1
Malta 1
New Zealand 1
Sudan 1
Tanzania 1
Tonga 1

Table 2: Nationalities of students

What does it imply? Economic and organizational aspects of e-learning are often overlooked by its proponents, the necessity of building a proper infrastructure as well (Hvorecký, Rebro, 2004). The expenses generated by e-learning are high (preparation of courses, instructor training, class control, costs of supporting software, reliable mainframe as the carrier of the communication, network expenditure, etc.). The tuition must be such, too. It is naïve to believe that this will change soon.

To profit from e-learning, one should live on “the right side” of the Digital Divide.
References

G. Salmon: E-Moderating – The Key to Teaching and Learning Online. Kogan Page Ltd., Londýn, 2000

J. Hvorecký, J. Rebro: E-learning z troch uhlov pohladu. Zborník konferencie “E-learn 2004”, Žilinská univerzita, 2004, str. 37-44
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Διατάξεις και τροπολογίες στο νομοσχέδιο «ανάπτυξη της διά βίου μάθησης»


Ανακτήθηκε από diorismos

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή, δίνει ειδικό βάρος στη συνολική προσπάθεια για εκπαιδευτική αναβάθμιση.

Αναλυτικά:

-Θέσπιση των ΖΕΠ (άρθρο 26, παρ1). Ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.), αποτελεί καινοτομία στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, με βασικό στόχο την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην εκπαίδευση των μαθητών από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Η θέσπιση των Ζ.Ε.Π. βασίζεται στη ...

λογική της θετικής διάκρισης για να ξεπεράσουν οι μαθητές τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς λόγους. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμού στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

-Προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή. Παράλληλη στήριξη (άρθρο 26, παρ9), εξασφάλιση λειτουργίας Σχολείων Ειδικής αγωγής και ΚΕΔΔΥ (τροπολογίες), σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη μεταφορά των μαθητών. Στόχος μας Η «παράλληλη στήριξη» των παιδιών με ιδιαιτερότητες και η παραμονή τους μέσα στην τάξη, στα πλαίσια μιας ενταξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό το τομέα, το μέγεθος των οποίων διαπιστώσαμε την προηγούμενη χρονιά, προχωράμε σε πρόγραμμα επιμόρφωσης, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τον δεύτερο εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη, για την υποστήριξη του μαθητή με τις ιδιαίτερες ανάγκες. Ταυτόχρονα με τις τροπολογίες που καταθέτουμε εξασφαλίζουμε την λειτουργία των Σχολείων Ειδικής αγωγής και των KΕΔΔΥ τόσο σε σχέση με το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και με το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των ειδικών σχολείων, που αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα για την εκπαίδευση.

-Σχολεία μέσα στις μονάδες απεξάρτησης (άρθρο 26, παρ8). Με τη λειτουργία εκπαιδευτικών δομών μέσα σε αναγνωρισμένες μονάδες απεξάρτησης, που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νέοι και νέες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης μπορούν, μέσω ειδικών μαθημάτων μάθησης, να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που, ενδεχομένως, διέκοψαν με σκοπό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Βελτιωμένα Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (άρθρο 26, παρ5). Σημαντικό βήμα είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ισοδύναμη με αυτήν των υπολοίπων σχολείων.

-Αξιοκρατική και δίκαιη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα εσπερινά Λύκεια (τροπολογία). Μικρό ποσοστό αποφοίτων των εσπερινών λυκείων έχει τη δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές χωρίς εξετάσεις. Υπερασπιζόμενοι πρωτίστως την ευεργετική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους μαθητές, βάζουμε τέλος στην παραποίηση πού είχαν δημιουργήσει όσοι μεταπηδούσαν από την Β λυκείου του ενιαίου λυκείου στην Γ τάξη του εσπερινού και από εκεί στα Πανεπιστήμια, ώστε να μην υποσκελίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους της ευεργετικής διάταξης.

-Πιστοποίηση ελληνομάθειας ως πιλοτική εφαρμογή της συνολικής πολιτικής μας για το εθνικό πλαίσιο προσόντων. (άρθρο 26, παρ7). Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας αποκτάται με ελεύθερη πρόσβαση σε εξετάσεις, χωρίς την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης συμβατικών διαδικασιών εκπαίδευσης.
Εξετάζεται η πραγματική ελληνομάθεια των μεταναστών την οποία έχουν αποκτήσει μέσα από ποικίλους φορείς εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης ή ακόμα και μέσα από αυτομόρφωση.
Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για κοινωνική συνοχή και κοινή ασφάλεια καθιστώντας ουσιαστικά δυνατή την απόκτηση της άδειας διαμονής του «επί μακρόν διαμένοντος» από πολλούς μετανάστες που έχουν πραγματικά τα προσόντα Με τον νόμο 3838/2010 η απόκτηση της άδειας διαμονής «του επί μακρόν διαμένοντος» οδηγεί στην ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Ο κάτοχός της όχι μόνον αποκτά πολύ σημαντικά εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα πλεονεκτήματα, αλλά διασφαλίζει επιπλέον τόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων προκειμένου να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, όσο και να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησής του. Αποτελεί λοιπόν ένα θεσμικό εργαλείο κοινωνικής ομαλότητας (το οποίο υιοθετήθηκε σε συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία και για χρόνια έμενε παντελώς αναξιοποίητο).

-Σύσταση Εθνικού Κέντρου για παλιρροϊκά κύματα (άρθρο 26, παρ11).
Η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου είναι απαραίτητη για την προστασία, τόσο του Ελλαδικού χώρου όσο και της ευρύτερης περιοχής, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Προειδοποίησης. Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι που θα λειτουργεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) αναλάμβάνει το ρόλο ενός «Περιφερειακού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι» για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

-Αποζημίωση ανηλίκων Ρομά. (τροπολογία) Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων που φιλοξενούν ανήλικους ρομά, τροποποιούμε την χρονική περίοδο καταβολής του σχετικού οικονομικού επιδόματος στις οικογένειες των Ρομά. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να παραμένουν οι μαθητές Ρομά στην τάξη ολόκληρη την χρονιά, γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ένταξης και ενσωμάτωσης τους στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα σταθεροποιείται η σύνθεση της τάξης και μπορούν συνολικά οι υπόλοιποι μαθητές να συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

8 Σεπ 2010

Ημερίδα "Έργα ΕΛΛΑΚ: Χρήσιμα για τον δημόσιο τομέα" 29/9


Ανακτήηε από computer-engineers

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα "Έργα ΕΛ/ΛΑΚ: Χρήσιμα για το Δημόσιο Τομέα".

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010 στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο Αμφιθέατρο 'ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΡΒΑΣ'.

Στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση έργων ΕΛ/ΛΑΚ που είναι χρήσιμα για το Δημόσιο Τομέα και η διάχυση της γνώσης και των νέων εξελίξεων σχετικά με το ΕΛ/ΛΑΚ. Στην ημερίδα, θα παρουσιασθούν οι ελληνοποιήσεις λογισμικού και οδηγιών χρήσης τους για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα ενημερωθούν για τις δράσεις στα παρακάτω έργα:

Ελληνοποίηση Ολοκληρωμένου Συστήματος Αυτοματισμού Βιβλιοθήκης Koha

Το KOHA θεωρείται το πρώτο σύστημα αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1999 από την Kapito Communications Ltd και πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την βιβλιοθήκη Horowhenua Library Trust το 2000. Στην συνέχεια η ευθύνη για την περαιτέρω ανάπτυξης και συντήρηση "πέρασε" στην κοινότητα των πληροφορικών και βιβλιοθηκονόμων ανά το κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για το ΚΟΗΑ στην διεύθυνση http://koha-community.org/.


Τοπικοποίηση του συστήματος ΟpenSIS για τη διαχείριση μαθητών

Το OpenSIS αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόγραμμα ΕΛΛΑΚ για τη διαχείριση μαθητών σε σχολικά και πανεπιστημιακά περιβάλλοντα, διαθέσιμο με την άδεια χρήσης GNU General Public License. Το OpenSIS διαχειρίζεται τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων. Επιτρέπει την καταχώρηση βαθμών σε εικονικά βαθμολόγια, την κατασκευή ωριαίων προγραμμάτων και την τήρηση ιστορικών υγείας και απουσιολογίων. Περισσότερα για το OpenSIS στην διεύθυνση: http://opensis.com/.

Εξελληνισμός των eXe και RELOAD

To EXE και το RELOAD είναι δύο λογισμικά που έχουν σαν σκοπό την δημιουργία μαθημάτων με το πρότυπο SCORM. Κάθε ένα από τα εργαλεία αυτά λειτουργεί με κάποιες διαφορετικές λογικές, ανάλογα με την άποψη των δημιουργών τους. Έτσι ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε εκπαιδευτικού μπορεί να επιλεγεί το λογισμικό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες. Περισσότερα πληροφορίες για το eXe (http://exelearning.org/) και το Reload (http://www.reload.ac.uk/).

Προσαρμογή του Ubuntu για τα ελληνικά σχολεία

Το Ubuntu με την τεχνολογία LTSP είναι κατάλληλο για χρήση σε επαλαιωμένα (thin clients) αλλά και σύγχρονα (fat clients) στα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής. Στα πλαίσια του έργου της προσαρμογής αναπτύχθηκε περαιτέρω το λογισμικό sch-scripts ώστε να παρέχει δυνατότητες διαχείρισης σχολικής τάξης. Περισσότερες πληροφορίες για την προσαρμογή

Ελληνοποίηση Πλατφόρμας Feng Office

Το Feng Office επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται διαδικασίες έργων, κοστολογήσεις, έγγραφα και επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού, των πελατών, και των προμηθευτών, να οργανώνουν εκδηλώσεις και να μοιράζονται οποιουδήποτε είδους ηλεκτρονική πληροφορία. Περισσότερες πληροφορίες για το Feng Office, μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα του έργου (http://www.fengoffice.com/.

Τοπικοποίηση του προγράμματος Medical

To Medical είναι ένα EMR (Electronic Medical Record - Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς) σύστημα το οποίο υλοποιείται ως επιπρόσθετο άρθρωμα στο ανοικτού κώδικα (και ήδη πλήρως Ελληνοποιημένο) ERP σύστημα openERP. Σκοπός του έργου είναι η τοπικοποίηση του Medical αλλά και η προσθήκη λειτουργικότητας και παραμετροποίησή του για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ειδικοτήτων στον Ελλαδικό χώρο.

Εξελληνισμός Geonetwork open source

To GeoNetwork είναι μια web-εφαρμογή διαχείρισης μεταδεδομένων που κατηγοροποιεί δεδομένα ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση, με την χρήση των περισσότερο διαδεομένων προτύπων. Περισσότερα για το GeoNetwork.

Τοπικοποίηση του Ubuntu Linux 10.04 (LTS)

Το Ubuntu Linux είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux, και αποτελεί τη διανομή που χρησιμοποιείται κατά βάση στον ελληνικό χώρο και δημόσιο τομέα. Παρ' όλο που έχει μεταφραστεί σε σημαντικό βαθμό το έργο έχει σκοπό την ολοκλήρωση της μετάφρασης και των βασικών πακέτων τεκμηρίωσης. Η σελίδα τοπικοποίησης.

Ελληνοποίηση Πλατφόρμας Talend Open Studio

Το Talend Open Studio Business Modeler ακολουθεί ιεραρχική προσέγγιση από την κορυφή προς τα κάτω, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους φορείς της επιχείρησης να εμπλακούν στο σχεδιασμό των διαδικασιών ολοκλήρωσης. Το Business Modeler είναι εύκολο στην κατανόηση, και παρέχει μη τεχνική άποψη της ροής εργασίας μιας επιχείρησης. Κατά κανόνα περιλαμβάνει τόσο τα συστήματα και τις διαδικασίες που ήδη λειτουργούν στο πλαίσιο του φορέα, καθώς και αυτά που θα χρειαστούν στο μέλλον. Η σελίδα ελληνοποίησης.

Τοπικοποίηση του συστήματος OrangeHRM

Το OrangeHRM είναι ένα δημοφιλές διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων που προορίζεται για μεγάλους δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις. Είναι σε θέση να υποστηρίζει πλήρως τη διαχείριση του προσωπικού μεγάλων οργανισμών παρέχοντας δυνατότητες καταγραφής της δομής τους, καταχώρισης των προσωπικών στοιχείων του στελεχιακού δυναμικού και να αποθηκεύει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την οργάνωση του ανθρωπίνου δυναμικού ενός φορέα. Η σελίδα τοπικοποίησης.

Εξελληνισμός πολυγλωσσικού patch του Open-Realty®

Το Open-Realty® είναι μια web based εφαρμογή ανοιχτού κώδικα, που δημιουργήθηκε το 2003, με σκοπό την υποστήριξη της διαχείρισης κτηματομεσιτικών καταχωρίσεων σε αντίστοιχους ιστοτόπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη παρεμφερών ιστοτόπων διαχείρισης καταχωρίσεων. Περισσότερα για το Open-Reality στην διεύθυνση:http://www.open-realty.org/. Η σελίδα εξελληνισμού.

Η ημερίδα θα κλείσει με panel που θα έχει θέμα "Αξιοποίηση λύσεων ΕΛ/ΛΑΚ στον Δημόσιο Τομέα"
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

10.000 Επισκέπτες και 25.000 Αναγνώστες !


Από το Μάρτιο του 2010 που η "Εκπαίδευση Ενηλίκων" βγήκε στον αέρα του internet συγκέντρωσε 10.000 μοναδικούς επισκέπτες και 25.000 pageviews.

Αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα αποκλειστικά εξειδικευμένου περιεχομένου blog τότε δε μπορώ παρά να είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ανταπόκριση που είχε η "Εκπαίδευση Ενηλίκων" σε όλες και όλους εσάς.

Αυτή η ανταπόκριση μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας καλέσω να συμβάλετε στην ενημέρωση του blog στέλνοντας ότι υλικό έχετε αναφορικά με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα χώρο που φαίνεται ότι έλλειπε από την Ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την υποστήριξη της προσπάθειάς μου και εύχομαι ακόμα πιο σύντομα να μιλήσουμε για την εκπαίδευση ενηλίκων "από κοντά"


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Σεμινάρια Ψυχολογικής Υποστήριξης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Πολιτικών και Κοινωνικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας προκηρύσσουν ετήσια σεμινάρια Συμβουλευτικής - Διαχείρισης Κρίσεων - Ψυχομετρίας, διάρκειας 300 ωρών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Τα σεμινάρια αυτά θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα και θα διεξαχθούν από το Σεπτέμβριο 2010 έως τον Ιούνιο 2011, ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στις κάτωθι πόλεις: Αθήνα, Άρτα, Βέροια, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Λαμία, Λάρισα, Μυτιλήνη, Νάξο, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδο, Τρίπολη, Χανιά, Χαλκίδα και Χίο...

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Κοντός Γεράσιμος
Υπεύθυνος διαχείρισης ηλεκτρονικής υπηρεσίας
Συμβουλευτικού Σταθμού του
Πανεπιστημίου Αιγαίου


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

7 Σεπ 2010

Κίνδυνος διαγραφής χιλιάδων εκπαιδευτών από το μητρώο Β' του ΕΚΕΠΙΣ


Το μητρώο Β' του ΕΚΕΠΙΣ όπως είναι γνωστό απαρτίζεται από όσους εκπαιδευτές ενηλίκων έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο των 300 ωρών της "Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών" και έχουν περάσει με επιτυχία τη διαδικασία πιστοποίησης.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Νεότερη ενημέρωση για το θέμα εδώ 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτό που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους εκπαιδευτές ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ είναι η παράγραφος 9.4.1 του άρθρου 9 στο ΦΕΚ 1593/17-4-2005 (Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων) που προβλέπει την υποχρεωτική ανά 5ετία επικαιροποίηση της διδακτικής εμπειρίας των εκπαιδευτών προκειμένου...

να παραμείνουν στο μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η επαναπαρακολούθηση σεμιναρίου ή και η διαγραφή τους από το μητρώο.

Είναι προφανές ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτών ενηλίκων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β' του ΕΚΕΠΙΣ αγνοούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν υπεύθυνο φορέα ούτε καν από τον πλέον αρμόδιο, δηλαδή το ΕΚΕΠΙΣ.
Με δεδομένο ότι η 5ετία από την πρώτη φάση της πιστοποίησης πλησιάζει προς τη λήξη της, είναι προφανής η ανάγκη για επικαιροποίηση των στοιχείων της διδακτικής εμπειρίας των εκπαιδευτών προκειμένου να μη διαγραφούν από το μητρώο.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ



Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών


Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (EAΔΔ) συγκεντρώνει τις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια ή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από Έλληνες διδάκτορες. Την ευθύνη συγκρότησης και διατήρησης του έχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στο ηλεκτρονικό αποθετήριο του ΕΑΔΔ διατίθενται περισσότερες από 18.000 διδακτορικές διατριβές, με δυνατότητες αναζήτησης και πλοήγησης.

Δείτε τη σελίδα του εθνικού αρχείου διατριβών εδώ


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

6 Σεπ 2010

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ


KΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Α.Π. & ΣτΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΑΜ 8257/081)

Επειδή ο σημερινός Πρωθυπουργός της Χώρας, με την ανωτέρω προσβαλλομένη απόφασή του, άλλαξε και τροποποίησε τον τίτλο του «Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων», σε «Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων».
2) Επειδή όμως, αυτή η αλλαγή και η απάλειψη του επιθετικού προσδιορισμού ως «εθνικής», της παιδείας, αντίκειται στην παράγραφο 2, του άρθρου 16, του ισχύοντος Συντάγματος της Χώρας, η οποία αναφέρει ρητά τα εξής: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
3) Επειδή ο ανωτέρω Πρωθυπουργός, παραβίασε το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, με την ανωτέρω απόφασή του.
4) Επειδή ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κ.Γ.Παπανδρέου, αποδομεί το Έθνος, την Παιδεία και την Πατρίδα μας γενικώτερα...

5) Επειδή σαφέστατα και κατηγορηματικά το Σύνταγμα, με την παραπάνω ρητή διάταξή του, απαγορεύει την κατάργηση του επιθετικού προσδιορισμού της Παιδείας, δηλαδή της Εθνικής Παιδείας, από την ανωτέρω φράση και έννοια.
6) Επειδή η παιδεία είναι ταυτόσημη με το Ελληνικό Έθνος και Έθνος χωρίς παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει.
7) Επειδή κατέθεσα προς τον ανωτέρω Πρόεδρο της Κυβέρνησης, την από 16.3.2010 αίτηση πληροφοριών, με την οποίαν του ζητούσα να με ενημερώσει, βάσει ποίων διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Χώρας, άλλαξε την ονομασία του «Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων», σε «Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων» αφαιρώντας και καταργώντας τον προσδιορισμό «Εθνικής» της Παιδείας, (Φ.Ε.Κ. 2274, τ.Β 7-10-09, αριθμ.αποφ. 2876).
8) Επειδή η ανωτέρω αίτηση, επεδόθη στο πολιτικό του γραφείο, με την υπ’ αριθμ.: 6374β/19-2-10 έκθεση επιδόσεως, της δικαστικής επιμελήτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, Μαρίας Δ.Αλεξίου, Νικηταρά 8-10, Αθήνα.
9) Επειδή ουδεμίαν απάντηση έλαβα από τον ανωτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 1 και 3, του Συν/τος της Χώρας, καθώς επίσης και παρ. 1, του άρθρου 6, του Νόμου 3242/04 (ΦΕΚ 102, τ. 1, 24-5-04), ο οποίος τροποποίησε τον Νόμο 3230/04, (ΦΕΚ 44Α) και βάσει του οποίου ήταν υποχρεωμένος να μου απαντήσει μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών, από της λήψεως της ανωτέρω.
10) Επειδή ουδεμία απάντηση έλαβα από τον ανωτέρω, σύμφωνα προς την διάταξη του άρθρου 10, παρ. 1, της Διεθνούς συμβάσεως της Ρώμης, της 4-11-50, που έχει κυρωθεί και ισχύει σήμερα και στην Ελλάδα (ΝΔ 53/1974 ΦΕΚ 258, τ. 1, σε συνδυασμό προς την διάταξη του εδαφίου β, της παρ. 1, του Ν. 1943/91).
11) Επειδή δια της σιωπηλής αρνήσεως του ανωτέρω, συντελέστηκε αυτόματα, ασώματη, σιωπηρή, αρνητική, ατομική, διοικητική πράξη, από τον εν λόγω Πρωθυπουργό, σε βάρος της υποθέσεως της αιτήσεώς μου, (παρ. 4, του άρθρου 45, του ΠΔ 18/84).
12) Επειδή και σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 45, του ανωτέρω Π.Δ., δικαιούμαι να καταθέσω αίτηση ακυρώσεως, ενώπιον του υμετέρου Δικαστηρίου, σαν ένας ευαισθητοποιημένος και φορολογούμενος Έλληνας πολίτης και δικηγόρος, που τα έννομα συμφέροντα μου θίγονται, από την ανωτέρω σιωπηρή προσβαλλομένη πράξη και παράλειψη.
13) Επειδή λόγοι που θεμελιώνουν την αίτηση ακυρώσεως, που ασκώ ενώπιον του ΣτΕ, σύμφωνα με την παρ. 7, του άρθρου 48, του ανωτέρω Π.Δ. είναι η παράβαση κατ’ ουσίαν διάταξης του Νόμου.
14) Επειδή έχω έννομο συμφέρον και ασκώ νόμιμα την παρούσα ενώπιον του Σ.τ.Ε., σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 47, του Π.Δ. 18/89.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Την ακύρωση της ανωτέρω προσβαλλόμενης αποφάσεως, του σημερινού Πρωθυπουργού της Χώρας και την επαναφορά του τίτλου του Υπουργείου Παιδείας, στην προηγούμενη ονομασία του.

Αθήνα 28-5-2010

Ο Αιτών Δικηγόρος

ΦΩΤΗΣ Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Α.Π. & ΣτΕ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΑΜ 8257/08
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 50 – ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 18345
ΚΙΝ.: 6947671870

• Φώτη Κανελλόπουλου του Παναγιώτη,
• Ελεύθερου, μαχόμενου και μη εμμίσθου και μη κρατικοδίαιτου Δικηγόρου.
• Μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, (Δ.Σ.Α.), (Α.Δ.Τ.: 8257/2010)
• κατοίκου Αθηνών, οδός Μεταμορφώσεως, αρ. 50, Τ.Κ. 18345.



ΚΑΤΑ
1) Του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου, σημερινού Προέδρου, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατοίκου Αθηνών, Μέγαρο Μαξίμου, Λ. Ηρώδη του ΑΤΤΙΚΟΥ.
2) Της υπ΄αριθμ.: 2876/7.10.09, (Φ.Ε.Κ. 2234, τ.Β΄/7.10.09), αντισυνταγματικής απόφασής του ανωτέρω, (άρθρο 16, παρ. 2, του Συν/τος), για την αλλαγή του τίτλου του: «Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» σε: «Υπουργείο Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρ/των».
3) Της παραλείψεως και της σιωπηλής αρνήσεως του ανωτέρω, να απαντήσει στην 63746/29.3.2010 αίτηση πληροφοριών μου.

Πηγή Ανάκτησης:
udemand
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Προετοιμαστείτε για τη μάχη των προσλήψεων του Σεπτεμβρίου


Ανακτήθηκε από kariera

Η εύρεση εργασίας είναι ακόμα πιο δύσκολη σήμερα, προετοιμαστείτε ανάλογα.
Αλέξανδρος Φουρλής

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, ο φετινός όμως ίσως είναι ο πιο δύσκολος τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του www.kariera.gr οι υποψήφιοι για κάθε θέση εργασίας που δημοσιεύεται έχουν αυξηθεί από 35 το Σεπτέμβριο του 2008 σε 160 τον Ιούλιο του 2010 και η πρόβλεψη για το Σεπτέμβριο του 2010 είναι σχεδόν 200 υποψήφιοι για κάθε θέση. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι είναι 5-6 φορές πιο δύσκολο να κλείσετε μια συνέντευξη ή να βρείτε δουλειά σε σχέση με 2 χρόνια πριν.

Μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στη αναζήτηση μιας θέσης εργασίας είναι:

1. Να επισκέπτεστε τα site με αγγελίες εργασίας καθημερινά, κάποια έχουν εργαλείο για να λαμβάνετε τις αγγελίες με email. Εισάγετε το email σας, το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει (πχ λογιστής) και την περιοχή σας για να λαμβάνετε κάθε ημέρα τις σχετικές αγγελίες. Επίσης εισάγετε το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων τους.

2. Αξιοποιήστε όλο το δίκτυο των επαφών σας, ανακοινώστε ότι ψάχνετε για δουλειά στους φίλους σας, στους συγγενείς, σε πρώην συναδέλφους. Αν έχετε σελίδα στο Facebook ή στο LinkedIn ενημερώστε τις επαφές και το status σας.

3. Αν έχετε πρόσφατα τελειώσει το πανεπιστήμιο επικοινωνήστε με το γραφείο διασύνδεσης ή καριέρας της σχολής σας. Μπορούν να σας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.

4. Όταν βρείτε μια δουλειά που πραγματικά σας ενδιαφέρει και έχετε τα απαιτούμενα προσόντα προσπαθήστε να μάθετε όσα μπορείτε για την εταιρία (πχ από το site της) και κυρίως αν γνωρίζετε κάποιον ή κάποια που έχει εργαστεί εκεί στο παρελθόν για να σας συστήσει.

5. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή σύμφωνα με όσα μάθατε, αν δεν γνωρίζετε πως επισκεφθείτε site που έχουν σχετικά παραδείγματα ή οδηγίες (πχ www.careerguide.gr ). Μην στέλνετε το ίδιο βιογραφικό σε εκατοντάδες αγγελίες, απλά χάνετε χρόνο και μειώνετε τις πιθανότητες σας.

6. Δείξτε το βιογραφικό σας σε τουλάχιστον ένα γνωστό ή φίλο επιχειρηματία ή στέλεχος που έχει κάνει προσλήψεις στο παρελθόν, ζητήστε τη γνώμη του.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

5 Σεπ 2010

Συμπεριφοριστικές Θεωρίες Μάθησης


Ανακτήθηκε από archives.ictscenarios

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, κάθε επιστημονική θεωρία έλκει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα ερευνητικά της αντικείμενα από μια επιστημολογική προσέγγιση, ή για να το πούμε διαφορετικά, στο "παρασκήνιο" πάντα υπάρχει μια φιλοσοφία που "καθοδηγεί" τον επιστήμονα και τον προσανατολίζει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι συμπεριφοριστικές θεωρίες της μάθησης, έλκουν τη φιλοσοφία τους από το θετικιστικό επιστημονικό παράδειγμα, βασικό ερώτημα του οποίο είναι "πώς είναι δυνατόν να αποκτήσουμε αδιαμφισβήτητες γνώσεις, για την πραγματικότητα, την κατ' αίσθηση εμπειρία, τα (θετικά) γεγονότα, τα οποία αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο και έγκυρο χώρο αναζήτησης της γνώσης" (Κρίβας, 2007).

Στον άξονα των συμπεριφοριστικών θεωριών βρίσκεται η αντίληψη ότι η μάθηση προκύπτει ως αποτέλεσμα των εξωτερικών ερεθισμάτων που προέρχονται από το περιβάλλον και την αντίδραση του ανθρώπινου εγκεφάλου, σχηματικά ως εξής:

Το παραπάνω σχήμα βέβαια είναι αρκετά απλοποιημένο και στη συνέχεια θα δούμε τις διάφορες προσεγγίσεις του θέματος εντός των συμπεριφοριστικών θεωριών.

Πρότυπο της Κλασικής Εξαρτημένης Μάθησης του Pavlov.

Η βασική ιδέα του μαθησιακού αυτού προτύπου υποκρύπτεται στην υπόθεση ότι η μάθηση δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά σύνδεση μίας ορισμένης συμπεριφοράς (αντίδρασης) με ένα περιστασιακό δεδομένο (ερέθισμα).

Από το γνωστό πείραμα, που ήρθε να επιβεβαιώσει κάποιες τυχαίες παρατηρήσεις, προέκυψε το "σχήμα" της εξαρτημένης μάθησης, ως το γεγονός εκείνο κατά το οποίο ένα ουδέτερο και εξαρτημένο ερέθισμα, όταν συνδεθεί με χρονική συνάφεια και με τον κατάλληλο τρόπο με ένα ανεξάρτητο και φυσικό ερέθισμα, προκαλεί την ίδια με αυτό αντίδραση. Λόγω αυτής της υποκατάστασης του φυσικού ερεθίσματος από κάποιο εξαρτημένο ("τεχνητό") ερέθισμα, το είδος αυτό μάθησης ονομάζεται και "μάθηση με υποκατάσταση".

Στην Κλασική Εξαρτημένη Μάθηση, κρίσιμος παράγοντας ώστε να συντελεστεί, είναι η χρονική συνάφεια του ανεξάρτητου και του εξαρτημένου ερεθίσματος. Οι όροι και οι αρχές της είναι:

1. Το εξαρτημένο ερέθισμα να είναι έντονο και ευδιάκριτο

2. Να είναι πολύ κοντά χρονικά το εξαρτημένο με το ανεξάρτητο ερέθισμα (χρονική συνάφεια)

3. Η αρχή της ενδυνάμωσης, σύμφωνα με την οποία, η νέα σύνδεση ενισχύεται με την επανάληψη της παρουσίασης των δύο ερεθισμάτων και μάλιστα πολλές φορές

4. Η αρχή της απόσβεσης, σύμφωνα με την οποία η μάθηση "χάνεται" και μια συμπεριφορά παύει να συνδέεται με ένα εξαρτημένο ερέθισμα αν δε λάβουν χώρα επαναλήψεις ή αν το εξαρτημένο ερέθισμα είναι δυσάρεστο, όπως έδειξε με τα πειράματά του ο John B. Watson, θεωρούμενος "πατέρας του συμπεριφορισμού".

Γενικά, η Κλασική Εξαρτημένη Μάθηση έρχεται να "εξηγήσει" απλές μορφές μάθησης, έχοντας περισσότερο σημασία στην εκμάθηση ή απομάθηση συναισθηματικών και παρωθητικών μορφών συμπεριφοράς. Σήμερα το πρότυπο αυτό έχει διευρυνθεί περιλαμβάνοντας στον όρο "ερέθισμα" και ερεθίσματα γνωστικής υφής όπως συμβολικές - μνημονικές αναπαραστάσεις και στον όρο "αντίδραση" και εσωτερικά βιώματα που επηρεάζουν το συναισθηματικό κόσμο. (Μπασέτας 2002, σελ. 73-82)

www.simplypsychology.pwp.blueyonder.co.uk/pavlov.swf

Μάθηση με δοκιμή και πλάνη του Thorndike

Την ίδια περίπου εποχή με τον Pavlov και ο Thorndike μελετούσε το φαινόμενο της μάθησης με πειράματα σε ζώα και κατέληξε σε ένα παρόμοιο θεωρητικό σχήμα με βάση το οποίο "η μάθηση δεν αποτελεί στην ουσία τίποτε άλλο από μετασχηματισμούς συνειρμικών συνδέσεων μεταξύ μιας δεδομένης προβληματικής κατάστασης και των αντιδράσεων του ανθρώπου":

Η ουσιαστική διαφορά με τη θεωρία του Pavlov είναι ότι η μάθηση δεν εξηγείται ως μια νοητική σύνδεση (εξάρτηση) της αντίδρασης με ένα ερέθισμα που προηγείται της αντίδρασης αυτής, αλλά με ένα ερέθισμα που ακολουθεί την αντίδραση αυτή ως συνέπειά της.

Στη συνέχεια ο Thorndike κατέληξε στους εξής νόμους όσον αφορά τη μάθηση:

Νόμος του αποτελέσματος (law of effect):

Μια αντίδραση που εμφανίζεται λίγο πριν από ένα θετικό ερέθισμα (αποτέλεσμα) έχει την τάση να εμφανίζεται και πάλι σε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις

Νόμος της άσκησης (Law of exercise):

Για να διατηρηθεί η σύνδεση μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης χρειάζεται επανάληψη, μόνο όμως εφόσον συνοδεύεται από κατάλληλους σκοπούς και επιτυχίες.

Νόμος της ετοιμότητας για δράση (Law of readiness):

Η εσωτερική παρώθηση και ετοιμότητα του ατόμου για δράση εξαρτάται από το κατά πόσο είναι ελκυστικά τα ερεθίσματα με τα οποία αντιπαρατίθεται.

Νόμος της αφομοίωσης (Law of assimilation):

Το άτομο όταν αντιμετωπίζει μια προβληματική κατάσταση, για να αφομοιώσει τα στοιχεία της, χρησιμοποιεί την εμπειρία του, δηλαδή αντιδράσεις από προηγούμενες ανάλογες καταστάσεις. (Μπασέτας, σελ. 87-107)

Η Συντελεστική Μάθηση του Skinner

Ολοκληρώνοντας τη συνοπτική αναφορά στις συμπεριφοριστικές θεωρίες, αναφερόμαστε στον σπουδαιότερο ίσως και πιο σύγχρονο εκπρόσωπό τους τον B. F. Skinner. Η θεωρία του έρχεται να "καλύψει" ένα μειονέκτημα της θεωρίας του Thorndike, που δεν είναι άλλο από το ότι για να ενισχυθεί μια συμπεριφορά, αυτή πρέπει πρώτα να έχει εκδηλωθεί και μάλιστα να τύχει να είναι η επιθυμητή.

Ξεκινώντας από τη θέση ότι κάθε άτομο έχει κάποιες ανάγκες τις οποίες πρέπει να ικανοποιήσει, ώστε να αποφύγει τις ψυχικές εντάσεις που οι ανάγκες αυτές δημιουργούν, υποστηρίζει πως το άτομο εκδηλώνει μόνο του συμπεριφορά, χωρίς να είναι αναγκαίο ένα εξωτερικό ερέθισμα για να την προκαλέσει ως αντίδραση σε αυτό. Αυτή η συμπεριφορά, που εντούτοις δεν είναι σκόπιμη, αλλά φυσιολογική, επιδρά στο περιβάλλον και δημιουργεί συνέπειες, που αν μεν είναι ευχάριστες για το άτομο, τότε η συμπεριφορά αυτή τείνει να επαναληφθεί σε παρόμοιες καταστάσεις (μάθηση), ενώ αν είναι δυσάρεστες, η συμπεριφορά αυτή αποτρέπεται. Ακριβώς επειδή το άτομο ενεργεί, ο Skinner ονόμασε αυτό το πρότυπο μάθησης "ενεργή εξάρτηση".

Η συντελεστική μάθηση συμβαίνει όταν μία πράξη του υποκειμένου, είτε ακολουθηθεί άμεσα είτε συνοδευτεί κατά την εκδήλωσή της από ενισχυτικά για το υποκείμενο γεγονότα:

Τη θεωρία του ο Skinner την έλεγξε με τα γνωστά πειράματα στο "κουτί του Skinner", ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου αρνητικά ερεθίσματα (μικρά ηλεκτροσόκ) ή θετικά ερεθίσματα (φώτα, ήχοι, τροφή) συνόδευαν και ακολουθούσαν συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες βήμα προς βήμα "οδηγούνταν" προς την τελική επιθυμητή (π.χ. πάτημα ενός μοχλού).

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, όπως είδαμε τις θεωρίες του Skinner και του Thorndike πριν, υποστηρίζεται πως υπάρχουν στη διαδικασία της μάθησης θετικοί και αρνητικοί ενισχυτές αυτής της διαδικασίας. ’μεσες ή έμμεσες τιμωρίες και επιβραβεύσεις, που είναι απαραίτητες ώστε να σταθεροποιηθεί ή να αποσβεστεί μια συμπεριφορά, ανάλογα με το αν είναι επιθυμητή ή όχι. Ο Skinner διακρίνει τρεις κατηγορίες συνεπειών για το άτομο, που οδηγούν προς την επίτευξη της επιθυμητής ή την απόσβεση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς:

Κατηγορίες συνεπειών

Ουδέτερες


Θετικές


Αρνητικές


Τι προκαλούν

είναι αυτές που δε δημιουργούν για το άτομο ούτε ευχάριστα ούτε δυσάρεστα ερεθίσματα και προκαλούν Απόσβεση μιας συμπεριφοράς


είναι η θετική για το άτομο ενίσχυση που σημαίνει κάποιο ευχάριστο ερέθισμα


είναι η αρνητική ή έμμεση ενίσχυση, που σημαίνει άρση ενός δυσάρεστου ερεθίσματος


Ενίσχυση μιας επιθυμητής συμπεριφοράς

και η αρνητική για το άτομο ενίσχυση ή αλλιώς η έμμεση τιμωρία που σημαίνει στέρηση μιας ευχάριστης κατάστασης


και η θετική ή άμεση τιμωρία, που σημαίνει προσθήκη ενός δυσάρεστου ερεθίσματος


Απόσβεση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς

(Μπασέτας 2002, σελ. 111-112)



Ο Skinner εκτός από τον τομέα της μελέτης του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η μάθηση, συνέβαλε επίσης σημαντικά στη διαμόρφωση των θεωριών των αναλυτικών προγραμμάτων, τομέα πολύ σημαντικού στη σχολική πρακτική. Έτσι μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποιες από τις θέσεις της "τεχνοκρατικής" προσέγγισης των αναλυτικών προγραμμάτων που είναι ότι:

1. οι παιδαγωγικοί και διδακτικοί στόχοι πρέπει αν είναι διατυπωμένοι με τρόπο συγκεκριμένο και με σαφή περιγραφή των επιδιωκόμενων αλλαγών στη συμπεριφορά των μαθητών, που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και τεχνικές, όπως επίσης και των περιστάσεων της ζωής στις οποίες αυτές είναι χρήσιμες

2. η διατύπωση των παραπάνω πρέπει να είναι τέτοια που να μπορούν να "μετρηθούν" και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα

3. οι επιμέρους διδακτικοί στόχοι πρέπει να αναλύονται έτσι ώστε να ξεχωρίζουν σαφώς τα επιμέρους στάδια της προόδου κάθε μαθητή ξεχωριστά

4. η ενίσχυση και η αισιοδοξία πρέπει να είναι στοιχεία της σχολικής ατμόσφαιρας.

(Ράπτης, Ράπτη 2007, σελ. 79-85)

Στο χώρο του σχολείου ο Skinner μας πρόσφερε ακόμη την έννοια της προγραμματισμένης διδασκαλίας, της οποίας αρχές είναι ότι:

* σε κάθε μαθητή πρέπει να δίνεται πολύ συγκεκριμένη ύλη, όσο το δυνατό πιο μικρή,
* ο μαθητής πρέπει να αντιδράσει ενεργητικά
* πρέπει να πληροφορηθεί άμεσα για την ορθότητα των ενεργειών του.

(Μπασέτας 2002, σελ. 107-148)



Κριτική των συμπεριφοριστικών θεωριών μάθησης

Συμπεριφοριστές είναι οι μελετητές που έστρεψαν την προσοχή τους στις διαδικασίες με τις οποίες επιτυγχάνεται η αλλαγή και η διατήρηση (ανάλογα) της συμπεριφοράς την οποία ονομάζουμε μάθηση και "έφεραν" τα ζητήματα αυτά στο εργαστήριο, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις μεθόδους παρατήρησης των φυσικών επιστημών στην ψυχολογία. Από μόνο του αυτό το γεγονός, σε αυτή του τη διάσταση είναι θετικό και θα ήταν θετικότερο, εάν δεν "παρέλειπαν", όπως τους ασκείται κριτική, να συνυπολογίσουν και άλλους, μη παρατηρήσιμους παράγοντες. Φυσικά εκκινώντας από τις φιλοσοφικές παραδόσεις του θετικισμού και του ορθολογισμού πρέπει να δεχτούμε ότι ήταν συνεπείς με την άποψη ότι αληθινό είναι ό,τι η επιστήμη μπορεί να παρατηρήσει και να επιβεβαιώσει μέσα από τα βήματά της παρατήρησης, του πειράματος, της διατύπωσης της θεωρίας και της γενίκευσης, όπως ορίζει η λογική των φυσικών επιστημών την οποία ενστερνίστηκαν, συμβάλλοντας, πρέπει να παραδεχτούμε στην "χειραφέτηση" των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Η βασικότερη αρνητική κριτική που γίνεται σήμερα στις συμπεριφοριστικές θεωρίες, εστιάζονται στις θέσεις ότι:

* οι ανώτερου επιπέδου νοητικές διεργασίες και οι μη συνειδητές καταστάσεις δε μπορούν να μετρηθούν
* οι νοητικές αναπαραστάσεις του κόσμου μας είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχει και διαμεσολαβούνται τόσο από το δάσκαλο όσο και από την κοινωνία
* το "αποστειρωμένο" εργαστήριο δε μπορεί να προσομοιώσει την εξαιρετικά πολύπλοκη δομή της σχολικής τάξης
* και τελικά δεν μπορούμε, ως σχολείο, να επικαλούμαστε μια και μόνη αντικειμενική αλήθεια, η οποία μάλιστα είναι αλήθεια μόνο εφόσον μπορεί να παρατηρηθεί και να ελεγχθεί, από τη στιγμή που η αλήθεια είναι κάτι το οποίο συγκροτείται μέσα από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις του εσωτερικού κόσμου και του κοινωνικού περίγυρου.

Με την τελευταία αυτή θέση σχετίζεται ένα άλλο, σημαντικό, μέρος της κριτικής που δε θεωρεί ότι οι θεωρίες αυτές είναι αναποτελεσματικές στην πράξη, αλλά αντίθετα τις θεωρεί πολύ επικίνδυνα αποτελεσματικές, με τη λογική ότι μπορεί να οδηγήσουν σε πνευματικό ολοκληρωτισμό και να είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια αυτών που επιθυμούν να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες.

Τέλος μπορεί, όπως θεωρείται τα τελευταία χρόνια, οι συμπεριφοριστικές μέθοδοι να υποτιμούν τον παράγοντα άνθρωπο, αλλά και τον παράγοντα κοινωνία και να μη λαμβάνουν υπόψη συνθετότερες διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου αδυνατώντας να οδηγήσουν στην ανάπτυξη υψηλότερων μορφών μάθησης (π.χ. της κριτικής σκέψης), όμως είναι παραδεκτό ότι, αφενός μεν εισήγαγαν επιστημονικές μεθόδους στη διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αφετέρου μας προσέφεραν αρκετά χρήσιμα "εργαλεία" στην μάχη για τη διευκόλυνση των μαθητών στο να επιτύχουν τη μάθηση, έστω και αν η εφαρμογή τους, τις περισσότερες φορές εξαντλείται σε βασικές δεξιότητες και γνώσεις.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...

Μητρώο Αξιολογητών Πράξεων «Ψηφιακής Σύγκλισης»


Ανακτήθηκε από computer-engineers

Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού ενημερώνει για την σύσταση μητρώου αξιολογητών, με την ονομασία «Μητρώο Αξιολογητών Πράξεων Ψηφιακής Σύγκλισης»


Σκοπός της σύστασης του Μητρώου (εφ' εξής ΜΑΠΨΣ), είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών αξιολόγησης των Πράξεων ΕΣΠΑ της ΕΥΔ ΕΠ "ΨΣ", που υποβάλλονται στο πλαίσιο των προσκλήσεων για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, στους άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος και των εκχωρηθέντων ποσών από τα λοιπά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Το ΜΑΠΨΣ αποτελεί εργαλείο για την επιστημονική, τεκμηριωμένη και αντικειμενική αξιολόγηση της ποιότητας των παρεμβάσεων Ψηφιακής Σύγκλισης που συγχρηματοδοτούν στην Ελλάδα τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Β. και λειτουργεί συμπληρωματικά των διαδικασιών διαχείρισης, ελέγχου και αξιολόγησης των ως άνω ενεργειών, όπως αυτές ορίζονται στα εκάστοτε συστήματα διαχείρισης, ελέγχου και αξιολόγησης, στο πλαίσιο των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών.

Ο σκοπός του ΜΑΠΨΣ επιτελείται, σύμφωνα με τα εκάστοτε συστήματα διαχείρισης:

* με τον ορισμό μελών του ως αξιολογητών των Πράξεων που υποβάλλονται για έγκριση και χρηματοδότηση, μετά από σχετική Πρόσκληση στον τομέα της Ψηφιακής Σύγκλισης.
* το σώμα των αξιολογητών θα συγκροτείται ανά Πρόσκληση (ή ανά κύκλο Πρόσκλησης) σύμφωνα με τις ανάγκες και κατόπιν απόφασης του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού.
* η διαχείριση και η λειτουργία του ΜΑΠΨΣ υπάγεται στις αρμοδιότητες της ΕΥΔ ΕΠ "Ψηφιακή Σύγκλιση"
* για την εύρυθμη λειτουργία του ΜΑΠΨΣ θα χρη-
σιμοποιηθεί το πληροφοριακό σύστημα (εφ' εξής ΠΣ/ ΜΑΠΨΣ ), το οποίο θα λειτουργεί μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΕΥΔ ΕΠ "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης του ΜΑΠΨΣ

Με Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού συστήνεται Διαρκής Επιτροπή Διαχείρισης του ΜΑΠΨΣ (εφ' εξής ΔΕΔ/ΜΑΠΨΣ) με αντικείμενο την διαχείριση και λειτουργία του ΜΑΠΨΣ. Η σύνθεση της ΔΕΔ/ΜΑΠΣ είναι 3μελής και έχει ως ακολούθως:

1. ο προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠ Ψ.Σ. ως πρόεδρος με αναπληρωτή του τον προϊστάμενο της Μονάδας Α1 της ΕΥΔ
2. ένα (1) στέλεχος της Μονάδας Α2 της ΕΥΔ ως μέλος με τον αντίστοιχο αναπληρωτή του
3. ένας (1) εμπειρογνώμονας εξειδικευμένος σε θέματα ΤΠΕ ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.


Έργο της ΔΕΔ/ΜΑΠΨΣ είναι:

* i. H εξέταση των υποψηφιοτήτων και η ένταξη των υποψηφίων, ως μελών του ΜΑΠΨΣ.
* ii. H επιλογή και εισήγηση προς τον Ειδικό Γραμματέα των αξιολογητών για την αξιολόγηση Πράξεων προς ένταξη, στο πλαίσιο συγκεκριμένης πρόσκλησης
* iii H παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της αποτίμησης του έργου των αξιολογητών.

Διαβάστε στο ΦΕΚ τις πληροφορίες σχετικά με:
- Όρους και Προϋποθέσεις για την Υποβολή Υποψηφιότητας στο ΜΑΠΨΣ
- Διαδικασία Υποβολής Υποψηφιότητας για ένταξη στο ΜΑΠΨΣ
- Διαδικασία για την ένταξη των Υποψηφίων στο ΜΑΠΨΣ
- Επιλογή Αξιολογητών από το ΜΑΠΨΣ (στο πλαίσιο συγκεκριμένης Πρόσκλησης προς αξιολόγηση)
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ...