14 Μαΐ 2010

Θέμα για Πανελλαδικές ή μήπως για Ενήλικες;


Διάβασα το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και έχω την εντύπωση ότι το θέμα αυτό απευθύνεται περισσότερο σε ενήλικες παρά σε μαθητές λυκείου.

Μολονότι οι μαθητές έχουν διδαχθεί την ανάλογη θεματική ενότητα, εντούτοις το να καλούνται να σχολιάσουν έννοιες όπως η αυτομόρφωση, ή ο εναλλασσόμενος εργασιακός βίος των εργαζομένων είναι νομίζω υπερβολικό.

Τα παιδιά του λυκείου, έχουν ελάχιστη επαφή με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, ενώ οι μορφωτικές τους επιλογές είναι ακόμα περισσότερο αποτέλεσμα της οικογενειακής παρέμβασης και λιγότερο συνειδητή απόφαση των ίδιων των παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως...

πιστεύω ότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε την πεπατημένη των θεμάτων που προκύπτουν από έργα γνωστών συγγραφέων που όμως δεν έχουν καμία, ή έχουν ελάχιστη σχέση με τις πραγματικές εμπειρίες των μαθητών του λυκείου και τις οποίες το εκπαιδευτικό σύστημα συνεχίζει προκλητικά να αγνοεί για δεκαετίες.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί η εμπειρία των μαθητών του λυκείου και επομένως να θα πρέπει να καλούνται να σχολιάσουν θέματα που είναι οικεία στις προσλαμβάνουσες έως την ηλικία των 17-18 παραστάσεων και εμπειριών.

Δείτε το θέμα και ενδεικτική απάντηση εδώ