15 Δεκ 2010

Ανοικτή επιστολή προς τις Φοιτήτριες και τους Φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Πριν λίγες ημέρες εκδηλώθηκε μία αυταρχική και αιφνιδιαστική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, με αίτημα να απολυθεί το 30% των συμβασιούχων μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ). Το γεγονός ότι ήδη είχαν υπογράφει οι ετήσιες συμβάσεις και όλα τα μέλη ΣΕΠ είχαν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έργο τους δεν απασχόλησε καθόλου το Υπουργείο, το οποίο, καθώς «οφείλει» στην Τρόικα μειώσεις προσωπικού και μείωση των δαπανών, βρήκε την «εύκολη» λύση, δηλαδή τους συμβασιούχους διδάσκοντες του ΕΑΠ.
Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης και μάλιστα στη μέση σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, θα οδηγούσε στην πλήρη απορρύθμιση όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ. Η απόλυση του 30% των 1700 περίπου συμβασιούχων θα οδηγούσε αναγκαστικά σε συμπτύξεις και συγκέντρωση των τμημάτων στις μεγάλες πόλεις. Τα νέα τμήματα θα ήταν υποχρεωτικά λιγότερα σε αριθμό (κατά 30%) σε σχέση με τα υφιστάμενα, με αποτέλεσμα υπεράριθμα τμήματα και επιπλέον επιβάρυνση των φοιτητών με το κόστος μετακίνησης. ..

Όπως γνωρίζετε, στις διεθνείς πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ισχύει ο κανόνος των 20 περίπου φοιτητών ανά τμήμα, προκειμένου να παρέχεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και να διασφαλίζεται η ευχερής συνεργασία φοιτητή-καθηγητή. Σήμερα στο ΕΑΠ ο μέσος όρος φοιτητών/τριών σε κάθε τμήμα είναι ήδη πολύ υψηλότερος (πλήρες τμήμα 31±4 φοιτητές – συνήθως είναι 33), γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και της εκπαίδευσης. Η οριακή αυτή συνθήκη θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει στην απόλυση του 30% του προσωπικού και ο αριθμός των φοιτητών ανά τμήμα μπορεί να φτάσει και τους 40, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η μείωση των διδασκόντων κατά 30% θα οδηγούσε στην κατάργηση τμημάτων στις πόλεις της περιφέρειας, γεγονός που θα υποχρέωνε ένα μεγάλο μέρος από εσάς να ταξιδεύει ακόμη πιο μακριά για να παρακολουθήσει τις Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) και για να λάβει μέρος στις τελικές εξετάσεις. Και βέβαια, αυτό θα επιβάρυνε και άλλο το κόστος των σπουδών σας, θα δυσχέραινε τη συμμετοχή σας στις ΟΣΣ - κομβικοί σταθμοί στην εκπαιδευτική διαδικασία, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο των σπουδών σας.
Το παράδοξο αυτής της αιφνίδιας απόφασης του Υπουργείου είναι ότι ο αριθμός των μελών ΣΕΠ δεν βαρύνει παρά ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αμοιβές των μελών ΣΕΠ καλύπτονται από τα δικά σας δίδακτρα, που έχετε ήδη καταθέσει στο ΕΑΠ πριν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος. Με άλλα λόγια, τα μέλη ΣΕΠ στο ΕΑΠ δεν είναι «υπεράριθμοι», καθώς προσλαμβάνονται κάθε έτος με βάση τον αριθμό των τμημάτων που δημιουργούνται και αμείβονται με τα χρήματα που εσείς καταβάλλετε. Συνιστά πολιτική αστοχία να συρρικνώνεται και να υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο του ΕΑΠ, να πληρώνουν τη δημοσιονομική κρίση φοιτητές και συμβασιούχοι διδάσκοντες, αυτοί που τόσα χρόνια, με ακριβά δίδακτρα και χαμηλούς μισθούς μοχθούν να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο των σπουδών και το κύρος του ΕΑΠ στην ελληνική κοινωνία.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, αναλογιζόμενη προφανώς τα νομικά ζητήματα αλλά και τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοια απόφαση σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών κατάφερε να «πείσει» το Υπουργείο να αναστείλει το αίτημά του. Ωστόσο, τα σχέδια για απολύσεις θα επανέλθουν το καλοκαίρι, όταν θα γίνει ο προγραμματισμός για το επόμενο έτος, ενδεχομένως, όμως, να επιχειρηθούν και άμεσα με υιοθέτηση ανάλογων όρων και προϋποθέσεων – ποιος θα τους ελέγξει άραγε; - στη νέα προκήρυξη για την πρόσληψη μελών ΣΕΠ.
Έχετε το «προνόμιο» να είστε φοιτητές και φοιτήτριες του μοναδικού ελληνικού πανεπιστημίου που λειτουργεί με δίδακτρα και υπάρχει χάρη στα δικά σας χρήματα και όχι στις κρατικές επιχορηγήσεις. Θα έπρεπε λοιπόν να απευθυνθούν και σε σας και να ρωτήσουν αν θέλετε τμήματα με λιγότερους ή με περισσότερους φοιτητές, αν προτιμάτε υπεράριθμα τμήματα μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ή ολιγάριθμα τμήματα σε ακόμη περισσότερες πόλεις από ό,τι σήμερα.
Το γκρίζο μέλλον των περικοπών και της υποβάθμισης των σπουδών που ετοιμάζουν για το ΕΑΠ είναι πολύ κοντά. Ας μην τους αφήσουμε να «σχεδιάζουν» εν κρυπτώ την απαξίωση του ΕΑΠ και την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού του έργου, την απαξίωση και την υποβάθμιση των πτυχίων σας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητές των άλλων πανεπιστημίων αντέδρασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές αυτές μας αφορούν όλους, αφορούν κυρίως το ΕΑΠ που οφείλει να βγει από την αφάνεια, να συμπαραταχθεί με τους καθηγητές και τους φοιτητές όλων των πανεπιστημίων, να περιφρουρήσει το κύρος των σπουδών και των πτυχίων του.

Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

-------------------------------------------------------------------------------------


Σύλλογος Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Είμαστε ακόμα ζωντανοί ......

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Μέλη ΣΕΠ


Επειδή διαπιστώθηκε τις τελευταίες μέρες μία διάχυτη ανησυχία ανάμεσα στα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ), εξαιτίας μίας έντονης «φημολογίας», για τη μη καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσής τους θέλουμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:
Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τη Διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) πληροφορηθήκαμε ότι πράγματι δεν θα καταβληθεί ο μισθός των μελών ΣΕΠ στο τέλος του α΄ δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του ΕΑΠ τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι ότι υπήρξε μία αυταρχική και αιφνιδιαστική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ώστε να κοπεί το 30% των συμβασιούχων μελών ΣΕΠ, αν και ήδη είχαν υπογράψει συμβάσεις και είχαν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έργο τους. Μία «αδιανόητη» ενέργεια η οποία όμως υπαγορεύεται, όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, από τις προσταγές του Μνημονίου και του ΔΝΤ, για την περικοπή των δημοσίων δαπανών. Το ωραίο στην ιστορία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας των μελών ΣΕΠ προέρχεται από τα δίδακτρα που καταβάλουν οι ίδιοι οι φοιτητές, επομένως δεν αφορά –παρά σε ένα μικρό ποσοστό- κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Μία κίνηση η οποία, πέρα από την αιφνιδιαστική επιθετικότητα και την απροσχημάτιστη δημιουργία τετελεσμένων στο έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένο εργασιακό καθεστώς των ΣΕΠ, επιβεβαίωσε με έναν κατηγορηματικό τρόπο ότι η Παιδεία δεν θα μείνει αλώβητη, όπως υποστήριζαν κάποιοι μέχρι χθες, από την εφαρμογή του Μνημονίου. Ξεκινώντας από το ευέλικτο εργασιακό καθεστώς του ΕΑΠ, είναι έκδηλες οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΘ για το μέλλει γενέσθαι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Οι συνδηλώσεις ευρύτερα για το χώρο της Παιδείας και της Έρευνας είναι προφανείς, όπως και η προσπάθεια συμπίεσης –στην περίπτωση των ΣΕΠ εκμηδένισης- του κόστους εργασίας.
Μετά από ενέργειες της Διοίκησης του ΕΑΠ, στο ΥΠΔΒΘ έγινε κατανοητό ότι δεν μπορούν νομικά να προχωρήσουν στην υλοποίηση των απολύσεων, (γιατί πως αλλιώς να ονομαστεί η περικοπή του 30% των μελών ΣΕΠ), και αποδέχτηκε το πραγματικό και αναμφισβήτητο γεγονός ότι 1700 περίπου μέλη ΣΕΠ υπηρετούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΑΠ ανταποκρινόμενοι στο επιστημονικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο. Η πραγματικότητα, όμως, του Μνημονίου και της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, με πρώτιστη ευθύνη του ΥΠΔΒΘ, οδήγησε τη μισθοδοσία των μελών ΣΕΠ να περάσει από έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στη συνέχεια να περιμένει την αντίστοιχη έγκριση από το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, να χρειαστεί νέα υπογραφή από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και, τέλος, να δοθεί έγκριση από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, μόνο γρήγορα δεν ολοκληρώνονται αυτές οι διαδικασίες στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια παραμένει άγνωστος ο χρόνος της καταβολής των μηνιαίων αποζημιώσεών μας (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2010), αλλά μας προβληματίζει, πλέον, σοβαρά και η τακτική καταβολή της μισθοδοσίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Ήδη από το ακαδ. έτος 2006-2007 καταδικάζαμε τη στάση που κρατούσε ο Πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ απέναντι στα μέλη ΣΕΠ, μία στάση απαξίωσης και υποβάθμισης του ρόλου τους. Σήμερα έρχεται το ΥΠΔΒΘ με τις επιλογές του να αναλάβει δράση και να εφαρμόσει τις «ευέλικτες εργασιακές σχέσεις» στο ΕΑΠ. Σε μία εποχή όπου γίνεται μεγάλη κουβέντα για την αναβάθμιση της ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από το περίφημο «κείμενο διαβούλευσης» του ΥΠΔΒΘ, σε μία εποχή όπου προβάλλεται το ΕΑΠ, με διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση Δ.Ε., ως μοντέλο για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, οι τελευταίες επιλογές και πράξεις του Υπουργείου αποδεικνύουν περίτρανα για το τι εννοούν και τι επιδιώκουν να εφαρμόσουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Λειτουργία του πανεπιστήμιου με διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, με κακοπληρωμένους συμβασιούχους, με δεκάμηνες συμβάσεις, με τους διδάσκοντες αναλώσιμους. Αυτή όμως δεν είναι λογική που προσιδιάζει σε ένα σοβαρό και αξιόπιστο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά είναι λογική ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού που αντί για παιδεία, έρευνα και μόρφωση βλέπει «παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών», αντί για φοιτητές βλέπει «πελάτες» και αντί για αξιοπρεπείς διδάσκοντες θέλει φοβισμένους, ευάλωτους και «ευλύγιστους» εργαζόμενους.

Είναι καιρός να ξαναγνωριστούμε…
Η δράση του Συλλόγου Διδασκόντων στο ΕΑΠ ξεκίνησε το 2002. Έχει καταφέρει πολλά, έχει δώσει μάχες και τις έχει κερδίσει για τα μέλη ΣΕΠ, έχει τις παραλείψεις και τις αδράνειες του, που όμως σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στη διασπορά ανά την επικράτεια των μελών του.
Αν και αυτήν τη στιγμή το ζήτημα που «καίει» είναι οι μηνιαίες μας αποζημιώσεις, κρίνουμε επίσης σκόπιμο να σας πληροφορήσουμε για τα παρακάτω:
1. Θυμίζουμε στους παλαιότερους και πληροφορούμε τους νέου συναδέλφους ότι το 2007 προέκυψε η 6/2007 Διαιτητική Απόφαση του Ο.ΜΕ.Δ. με πρωτοβουλία του Συλλόγου λόγω της συλλογικής διαφοράς με το ΕΑΠ ως προς τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ως Σ.Ε.Π. Με άλλα λόγια, το ΕΑΠ, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελαν και εξακολουθούν να μην θέλουν να μας δώσουν ούτε τη νόμιμη αύξηση που έπαιρναν από τη σύσταση του ΕΑΠ και μετέπειτα όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Η απόφαση της διαιτησίας αν και δεν ικανοποιούσε πλήρως τα αιτήματά μας, όριζε την αναπροσαρμογή των αποδοχών από τις 1/10/06 ως εξής: αναδρομικά από 1.10.2006 κατά ποσοστό 3%, από 1.6.2007 κατά 3,5% και από 1.9.2007 κατά 3,5%. Παρά τις καθυστερήσεις εφαρμογής της και τις αγωγές που άσκησαν τόσο κατά της Διαιτητικής Απόφασης και του Ο.ΜΕ.Δ. όσο και κατά του ΣΔΕΑΠ το Ελληνικό Δημόσιο και το ΕΑΠ, η υπόθεση εκδικάστηκε εντέλει στις 26/11/2010. Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπεται να εκδοθεί μέσα στο 2011, και σύμφωνα με τους δικηγόρους, θα μας δικαιώνει με δεδομένο ότι είναι εκ του νόμου υποχρεωτική η εφαρμογή της Διαιτητικής Απόφασης.
2. Η επανεξέταση του μισθολογικού καθεστώτος των μελών ΣΕΠ είναι πάγιο αίτημα του συλλόγου, παρά την αντίθετη ρητορεία της άλλης πλευράς (ΕΑΠ-Υπουργείο Παιδείας – Υπουργείο Οικονομικών).
3. Το ζήτημα της αλλαγής του συστήματος αξιολόγησης των μελών ΣΕΠ τόσο ως προς τα κριτήρια όσο και ως προς το βάθος χρόνου παραμένει πάντα σε εκκρεμότητα με ευθύνη της εκάστοτε ΔΕ του ΕΑΠ (με τη μη εφαρμογή του ήδη από το 2006 ομόφωνου σχετικού πορίσματος της Επιτροπής Παταργιά).
4. Ένα κρίσιμο ζήτημα για την ύπαρξη και λειτουργία του ΕΑΠ είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των μελών ΣΕΠ στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι του ΕΑΠ. Το ΕΑΠ πρέπει να συγκροτηθεί ως ένα αυτόνομο και αυτοδιοίκητο δημόσιο Πανεπιστήμιο με τα δημοκρατικά εκλεγμένα αιρετά όργανά του. Σε κάθε πάντως περίπτωση ζητάμε και υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς να συμμετέχουμε ως παρατηρητές στα όργανα διοίκησης του ΕΑΠ και να ενημερωνόμαστε για τις αποφάσεις του ιδίως όταν αυτές αφορούν εργασιακά και ακαδημαϊκά ζητήματα.
5. Πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η αναδιαμόρφωση του διδακτικού υλικού και να αναδιαρθρωθούν τα προγράμματα σπουδών ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητά τους, αλλά και εν γένει η ακαδημαϊκή λειτουργία του ΕΑΠ ώστε να προσιδιάζουν πράγματι σε τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ήρθε η στιγμή να συναντηθούμε…
Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, σε μία περίοδο αναβρασμού στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου περισσεύουν τα μεγάλα λόγια για «μεταρρύθμιση», «εκσυγχρονισμό», «ποιότητα», «αριστεία», «αξιολόγηση», «κοινωνική λογοδοσία», με τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές των συμβατικών πανεπιστημίων να αγωνιούν και να αγωνίζονται για την προστασία και την αναβάθμιση του Δημόσιου, Αυτοδιοίκητου, Αυτόνομου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, με το χώρο της επιστημονικής έρευνας να πειθαναγκάζεται σε εταιρικές λογικές
εμείς, τα μέλη ΣΕΠ στο ΕΑΠ,
επειδή ακριβώς τα «έχουμε ζήσει όλα αυτά στο πετσί μας» και επειδή το Υπουργείο Παιδείας με τις πράξεις του εξακολουθεί να δείχνει ένα ζοφερό μέλλον για την ανώτατη παιδεία γενικότερα και για το ΕΑΠ ειδικότερα, διεκδικούμε πλέον τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια στις εργασιακές μας σχέσεις, την οποία θα πρέπει να την υπερασπιστούμε τώρα, ώστε να καταφέρουμε αύριο να συζητήσουμε για τα ακαδημαϊκά και τα επιστημονικά ζητήματα.
Σας προσκαλούμε όλες και όλους σε
Γενική Συνέλευση
την ερχόμενη
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
στις 15:00, αίθουσα 14, 7ος όροφος στο νέο κτίριο της Νομικής Σχολής (είσοδος Μασσαλίας)
Με θέματα
1. Ενέργειες – κινητοποιήσεις του συλλόγου για την ΑΜΕΣΗ καταβολή των μηνιαίων αποζημιώσεων μας και την επίλυση των πάγιων και χρόνιων διεκδικήσεων του ΣΔΕΑΠ.
2. Προστασία των εργασιακών σχέσεων στο ΕΑΠ και προάσπιση του ακαδημαϊκού και επιστημονικού ρόλου των μελών ΣΕΠ.
3. Εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η σύγκλιση είναι για τις 15:00 το απόγευμα της Παρασκευής 17/12/2010, αλλά σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 της ίδιας μέρας, στον ίδιο χώρο.

Ο αγώνας είναι τώρα

Πρέπει να ενώσουμε όλες και όλοι τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε το κύρος του πανεπιστημίου, το ακαδημαϊκό μας έργο και την αξιοπρέπεια των εργασιακών μας συνθηκών. Είναι σημαντική η συμμετοχή όλων μας στην προσεχή Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, η έκθεση και ανταλλαγή των απόψεών μας.
Στο μέλλον που σχεδιάζουν για όλους μας δεν χωρούν ατομικές λύσεις. Είναι ανάγκη να εγγραφούμε στο συνδικαλιστικό μας φορέα και να μετέχουμε ενεργά στη λειτουργία του.

Στο φόβο και την ανασφάλεια που σπέρνουν,
ασπίδα μας η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο